Zaječar: Većnici izglasali odluke o ukidanju CEKIT-a i Pozorišta

Na sednici Gradskog veća u Zaječaru doneta je odluka da se Ustanova Centar za kulturu i turizam ugasi jer je, kako se u obrazloženju navodi, “napravljena kao veštačka tvorevina ustanove za kulturu i ustanove za turizam sa pomešanim nadležnostima. Takođe, novoosnovane ustanove za kulturu i za turizam će se baviti svaka svojom delatnošću koje proizilaze iz Zakona o kulturi i Zakona o turizmu”, čulo se na sednici. Likvidacioni upravnik biće Predrag Bordijanović, diplomirani ekonomista iz Zaječara.

Većnici su izglasali i odluku o ukidanju Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović”. U obrazloženju ove odluke, između ostalog se kaže: “Razlog za ukidanje Pozorišta je taj, što se usled niza sudskih odluka kojima su zaposleni koji su tužili Pozorište zbog dobijenog otkaza, došlo u situaciju da umesto 34 zaposlena, trenutno ima 45 zaposlenih i to 20 posto glumaca i 80 posto ostalog osoblja. Kako bi smanjenje broja zaposlenih ponovo pokrenulo sudske postupke i vraćanje prekobrojnih na rad, to se jedino na ovaj način, ukidanjem ustanove i osnivanjem nove ustanove, potrebe za delatnošću pozorišta mogu zadovoljiti na racionalniji i ekonomičniji način.”

Likvidacioni upravnik biće Danijel Ilić, strukovni menadžer iz Zaječara.

Većnici su usvojili i odluke o okončanju postupka likvidacije nad Ustanovom “Centar za kulturu” i “Gitarijada” za koje su likvidacioni upravnici potvrdili da su izmirena potraživanja, da se protiv ustanove ne vode drugi postupci. Dug “Centra za kulturu” bio je nešto veći od 9 miliona dinara, dok je dug “Gitarijade” bio dvostruko viši.

Na sednici je razrešen dužnosti likvidacionog upravnika Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje “Urbanizam Zaječar” Marko Gubić, jer je Agencija za privredne registre, po službenoj dužnosti, otpočela sa sprovođenjem postupka prinudne likvidacije.

Na sednici Gradskog veća usvojena je odluka o osnivanju Turističke organizacije grada Zaječara, a v.d. direktor biće Ana Ignjatović, diplomirani menadžer iz Zaječara. Tusristička organizacija će nastaviti svoju delatnost u dosadašnjim prostorijama u ulici Svetozara Markovića broj 2. 

Na sednici se čuo predlog da novoosnovani Centar za kulturu bude smešten u zgradi Doma kulture u Kotlujevcu.

O svim odlukama izjasniće se i odbornici Skupštine grada Zaječara na sednici koja je zakazana za utorak, 28. novembra, od 10 sati. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *