Mesec dana nakon zahteva GU za iseljenje, iz Uduženja Dečiji centar, L down i Rime poručuju da neće napustiti ovaj prostor prvenstveno zbog dece (VIDEO)

Pre tačno mesec dana Gradska uprava Zaječar uputila je obaveštenje Udruženjima građana Dečiji centar, L daun i Rime, sa zahtevom da se isele iz gradskih prostorija koje su im date na korišćenje ugovorom na 10 godina, zbog navodnog nenamenskog korišćenja prostora. Danas je rok za iseljenje istekao, a tim povodom je u Dečijem centru održana press konferencija sa koje su ova tri udruženja poručila da se neće iseliti jer je zahtev GU Zaječar nezakonit i neosnovan.

Na konferenciji za novinare Selena Ristić Vitomirović iz Dečijeg centra rekla je da namera GU Zaječar da iseli Udruženja koja uspešno rade sa decom nije osnovana i da je i ranije u vreme prethodne vlasti bilo identičnih pokušaja, ali da je na kraju lokalna vlast odustajala od takvih zahteva. Ovog puta se čini da će ceo slučaj završiti pred sudom, a Selena je rekla da je rok od 30 dana za iseljenje istekao i da lokalna vlast nije želela da pokuša da se ceo spor reši mirnim putem, a u interesu dece, koja su korisnici prostora uređenog po njihovim potrebama. Selena Ristić Vitomirović je takođe naglasila da su u adaptaciju prostora uložena značajna sredsta, da je obezbeđen i ogrev za ovu sezonu i da bi izbacivanje Dečijeg centra, zapravo značilo nezakonito gašenje ovog Udruženja, koje postoji prvenstveno zbog dece.

“Ovaj Dečiji centar ne postoji zbog Selene Ristić Vitomirović, on je osnovan sa mojom idejom i ciljem da nastavi da živi i kad mene ne bude bilo. Vrlo svesno danas vama kažem da neću dozvoliti da budem žrtva ničijeg progona i hirova. Ovde se borim za javni interes i interes sve dece, i one koja imaju i one koja nemaju. Naše Uduženje i jeste osnovano da pruža svoj deci jednake mogućnosti.”

Mirjana Đorđević iz Udruženja L daun, rekla je da je Gradska uprava njima ponudila neka rešenja koja nisu prihvatljiva. Njihovi članovi su se već navikli na ovaj prostor koji je u prizemlju i blizu je svih institucija do kojih oni odlaze.

“Deca su se ovde adaptirala, prostor je prizeman, lako dostupan deci i pri tom na lokaciji u gradu gde je nama lako da uključujemo decu u javnu sredinu. Izdvajanjem dece iz jedne zdrave sredine gde se druže sa ljudima iz zdrave populacije, gde imaju mogućnost i za javne nastupe, je po njih veoma loše.”

Novinarima je pročitano saopštenje Suzane Ilić iz Udruženja Rime, koja je zbog posla bila sprečena da prisustvuje konferenciji, a koja je takođe pozvala Gradsku upravu da preispita svoj postupak prema njima.

Na press konferenciji je govorio Dejan Perić iz Fondacije Iskorak, koja je zajedno sa Zaječarskom inicijativom, odnosno Omladinskim centrom pružila pomoć Udruženjima koja su se prema njegovim rečima našla na udaru vlasti.

“Mi imamo pravni tim koji je pogledao sva dokumenta, koncipirao pravnu odbranu i od toga nećemo odustati. Želeo bih da dodam ovom prilikom i nešto, kako se kaže, narodskim jezikom. U poslednjih 15 godina, svi političari koji su bili na vlasti u Zaječaru, su ovaj grad urnisali. Ovo više nije grad kakav je bio… javni sektor je stalno u nekom problemu, privredna aktivnost ne postoji, budžet grada oko dve milijarde u minusu, e sad su na red došla udruženja građana da se izbace na ulicu i da i ono što je radilo prestane da radi. E pa neće moći tako gospodo političari, mi nećemo dozvoliti da se političari, diletanti i oni koji ne poznaju materiju da se mešaju u naš rad i upropašćavaju ono što su ljudi teškom mukom doveli do nekog nivoa.”

Na ovoj konferenciji je poručeno lokalnoj vasti u Zaječaru da će se, nezakonitoj nameri da isele tri Udruženja koja su u svom radu do sada postizala značajne uspehe na nivo Srbije i Balkana, suprotstaviti svim legalnim i legitimnim sredstvima, jer se na taj način ne mogu gušiti i uništavati organizacije civilnog društva koje rade sa najosetljivijim društvenim kategorijama i koje lokalnoj zajednici mogu služiti za primer i ponos. Zbog toga su organizatori press konferencije lokalnim političarima poslali poruku da od nijih očekuju povlačenje zahteva za iseljenje, kao i da je bahato ponašanje prema Udruženjima Dečiji centar, L daun i Rime u najmanju ruku neprihvatljivo i da se na taj način ne može komunicirati u društvu koje teži evropskim standardima.

 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *