Mrak u Zaječaru (VIDEO)

Zaječarske ulice oko Zavoda za javno zdravlje poslednjih nekoliko godina nemaju ulično osvetljenje. Pokušaji pojedinih stanara da saznaju zašto su oni građani drugog reda, a žive u blizini centra, nisu urodili plodom. 

U 21. veku, u užoj gradskoj zoni, kada padne mrak stanari ulica Branka Radičevića i Sremske služe se baterijskim lampama i telefonima da dođu do stambenih zgrada i kuća. Marija Stanković kaže da problema sa uličnim svetlom ima unazad tri godine, a u nastojanju da reši ovaj problem kupila je čak i sijalicu za banderu koju je platila 500 dinara:

“Bila sam u opštini da se raspitam kod predsednika ili nekog zamenika, međutim neko mi je tamo rekao, uz preporuku da čuvam sijalicu koju sam kupila, da je naređeno da do izbora mora da svetli ceo grad. I to je trajalo do izbora, a posle izbora opet mrak. Evo danas od 5 do 5,10 je svetlela, sad je ugašena i tako će biti cele noći.”

Njene komšije iz Sremske ulice takođe tvrde da samo ponekad radi ulično osvetljenje. Obraćali su se Elektrodistribuciji gde su im rekli da ulično svetlo nije u njihovoj nadležnosti već Gradske uprave, gde takođe nisu uspeli da stignu do odgovornih lica:

“Sijalice u Sremskoj su ispravne”, kaže stanar ove ulice Ljubiša Pavlović. “Juče je bilo svetla, evo vidite danas nema; prođe 10-15 dana pa ponovo bude svetla… znači ili je to nečiji hir ili dobra volja da nam daje svetlo. Sremska ulica pripada I zoni i ja plaćam gradsko građevinsko zemljište za I zonu, pa smatram da bi trebalo da imamo svetla.”

Slobodan Dojčinović njegov komšija kaže da je bukvalno kao za vreme bombardovanja kada smo se zamračivali zbog vanredne situacije: 

“Sada da nemamo lampe i mobilne telefone ili nešto drugo da svetlimo, vidite da je rupa do rupe, non stop se izvrću noge… U blizini je škola ali srećom nastava je sada samo u prvoj smeni… ali idu deca uveče sa treninga ili nekih drugih aktivnosti.” 

Koje lice je zaduženo za ulično osvetljenje u Zaječaru nije mogla da sazna ni T1 televizija. Već četiri meseca je prošlo od likvidacije JP “Direkcija za izgradnju grada Zaječara”, koje je bilo nadležno i za ulično osvetljenje, a u Gradskoj upravi Zaječar još nije određeno ko će preuzeti ovaj sektor.

Osim strogog centra Zaječara, ostatak grada je u polumraku. Pojedini Zaječarci misle da se na taj način smanjuje trošak za gradsko osvetljenje koji nije mali. Ipak, umesto da gradaska vlast zbog toga razmišlja o uvođenju led osvetljenja, ovih dana aktuelno je postavljanje  video nadzora pa će tako skoro ceo grad biti pod kamerama. Sramota je da Zaječar koji nosi status Grada ima neosvetljene ulice, a da se diči savremenim video nadzorom za koji je iz budžeta izdvojeno čak 6 miliona dinara. 

Za Zaječarce to svakako nije prioritet sve dok tumaraju mračnim ulicama grada. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *