ŽIVOT NA GRANICI – SVAKOG DANA PROPADAMO U SVAKOM POGLEDU

Upućeni ljudi su odavno ustvrdili da je želja za vlašću najstarija društvena bolest. Pojavila se zajedno sa ljudskim zajednicama i pokazala je na hiljade varijacija, ali je svima zajedničko-vladati drugim ljudima, donositi zakone, koji  važe za sve sem za zakonodavca, i tako dalje. Jedna od pratećih manifestacija vlasti je da pacijenti (političari) nakon određenog vremena počinju sebi da pripisuju osobine i kvalitete koje zaista nemaju. To kreće od pomisli- Mene su na funkciju izabrali jer sam pametan. Ako sam pametan onda sam i obrazovan. Sledeća stepenica je da sebe proglase za-glavnog arhitektu-urbanistu, glavnog estetu, lekara i sanitarnog stručnjaka, književnog i pozorišnog kritičara, najsposopbnijeg biznismena u gradu i šire, ocenjivača medija i ko zna čega još sve. Nema nikakvog značaja što iza vas stoji samo, na muku i protekciju, završena gimnazijica i kupljena diploma diplomiranog ekonomiste, karijera propalog preduzetnika, neuspelog sportiste i baš bledog,   pesnika.

Tako nešto dogodilo se i Ničiću. Ni manje stvarnih uspeha u životu, a ni više trućanja i deljenja saveta. Kako drugačije oceniti čoveka koji ima hrabrost da baca milione na humke i preskupo cveće, na ponovno finansiranje (Zankov bi rekao-novo ludilo!) ženskog rukometnog kluba a za sve što je normalno u ozbiljnom svetu-nema para. Pođimo redom.

Pre nekoliko dana izrekao je reči koje su sablaznile i uplašile sve normalne ljude. Mrtav ladan izneo je tvrdnju, i to na sednici Gradskog veća, da je pola arterskih česama u gradu Zaječaru kontaminirano bakterijama fekalnog porekla. Reče to i ostade živ. Šta je posao gradonačelnika-pa da preduzme sve što može da spasi „svoje“ građane od bolesti, trovanja. Nit je šta o tome rekao, niti je nešto preduzeo. Sa druge strane direktor Vodovoda je izjavio da oni redovno kontrolišu vodu sa česama i da je sve OK. Zavod za javno zdravlje isto to tvrdi. Stručnjaci kažu-voda je ispravna i nisu nađene fekalne bakterije. Pa šta onda lupeta kvazi stručnjak Ničić? Zašto izaziva paniku i strah kod građana? Šta rade javni tužioci? Ima li tu uznemirenja javnosti? Valjda postoje krivična dela-izazivanje panike i slična. Ima li neko hrabrost da ovog šarlatana pozove i sasluša. Doduše, postoji mogućnost da je u pravu ali onda drugi treba da gužvaju kapu u hodniku suda. 

Dakle-pojedosmo govna što ga izabrasmo za gradonačelnika al` ne moramo i govnjivu vodu da pijemo. On zna gde je takva česma i nek mu je nazdravlje.

Već nekoliko meseci Ničić koristi priču o arterskim česmama  za vršenje žestokog pritiska na Hajneken, da još više odreši kesu za mezimče- rukometni klub. Zamislite šta bi se desilo da ova lupetanja o vodi sa fekalijama preraste u aferu-zaječarsko pivo sa fekalijama! On je u stanju da to uradi.

Pomenutu, nedavnu, sednicu Gradskog veća je iskoristio da još jednom popljuje lokalne medije. Te nema više poštenog informisanja (od kada nema tv Best-slatko da se čovek nasmeje) od kad su ga neki uništili (a on je bio predvodnik vandalizma koji se zove-uništi pošteno novinarstvo), te nema para ali eto odvojili 2,6 miliona za ovu godinu. Napljuvao je novinare i obećao da se neće mešati u način podele para ali ne reče da komisiju za podelu para on određuje i da na kraju potvrđuje koliko para kome ide. Tako je nastupio kao da je ponosni nosilac dijagnoze-maligna narcisoidnost. Nekako najbolje mu ide uz reči koje upućuje svima koji mu se ne dive, koji ne pišu da je-najlepši, najpametniji, najveći ljubavnik, najbolji političar. Knez Timoka i Krajine a dodaće on tu i Homolje. Nije separatista ali ne smeta da se teritorija uveća. Da se dobije status Vojvodine. Znaju li ovi u SNS-u kakvu guju gaje u nedrima?

I dok se Ničić obračunava za zamišljenim i stvarnim protivnicima, Zaječar ubrzano, nezaustavivo propada. Da malo pogledamo. Broj stanovnika se  smanjio za petnaestak hiljada duša, rađa se desetak puta manje beba a umire se mnogo više od toga. Brojni su oni koji se nekako dokopaju bugarskog pasoša (počeli su i sa rumunskim) i odlaze. Oni se ne odjavljuju u policiji i formalno su tu ali ih nema. Radi se, ponajviše o mladim porodicama sa malom decom. Većina škola je prešla na jednosmenski rad-nema đaka. O tome nije ni reč progovorio a kamoli da je nešto preduzeo a i kad će, eto ga svaki čas u Beogradu u tamošnjim kafanama. Stalno objavljuju na fb fotke Ničića u pratnji mladih dama. Traga čovek za investitorima.

Ko god prođe gradom vidi da je u ovom trenutku u najužem centru grada prazno nekoliko desetina lokala a ukupno više od tri stotine. Šta na to da se kaže-beda i sirotinja. Polako postajemo grad sa najgorim biznis šansama. Zaječar je, sve više, grad zatvorenih lokala i propalog malog i krupnog biznisa! Setite se-nakon izbora je obećao nova radna mesta. Ima li ih?

I dok ubrzano padamo na dno očekuijte da će pronaći (besplatno će da pevaju) pare da za Novu godinu dovuče gomilu pevaljki. Za to se uvek nađe.

Ups, zamalo da zaboravim izveštaj o aktivnostima akademika Gradskog veća Danila nam Katića. Priča se da je on rezervna pevaljka za NG. Ako ipak ne bude para za BG pevaljke, glavna zvezda večeri će biti Katić. Već radi na repertoaru i žali se samo na jednu stvar-haljinica mu je malo tesna te će morati na dijetu. I, naravno, Ofset Miki, svršeni osnovac ,će biti tehnički urednik tog velelepnog koncerta, držaćemu mikrofon.

U zdravlje.

Vlado Madžoski

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *