ŽIVOT NA GRANICI – TIKA-TAKA

Da se približava kraj godine počinju da kapiraju i oni koji ne čitaju novine, već se oslanjaju samo na lokalne digitalne medije. Elem, počele su pripreme za novu fiskalnu godinu u gradu Zaječaru i na scenu je iskočio, ne onaj glumac iz Gradskog veća koji  je za SNS ovce rekao da su fašisti, pa se malo posle tamo učlanio, već povećom glavom i ostriganom bradom, lično nj. visost gradonačelnik Ničić. Stavio kupus u kacu, postavio kameru da pazi na njegov Auu-di,  te je  počeo da dolazi u svoj kabinet. Dolazi vreme klanja svinja i dranja poreskih obveznika. Tražili ste-vadite pare iz novčanika! Kako će Ničić da bude veliki gradonačelnik ako vam ne otme još para. Uostalom, penzionere čeka 5%, a neke 10% povećanja platica. Malo li je? Samo opušteno, sve će si bude.

Kao što berberin pre brijanja sapunja mušteriju tako i Ničić čini sa biračkim telom grada i sela. Odmah obećava treću traku puta do Paraćina i industrijsku zonu od 80 hektara. Sve će da bude u redu, samo da oni iz CIP-a završe projekte. E, to se zove u političkom žargonu-povodac za budale! Šišaju te i brijaju a ti ih hvališ, nisu svi botovi botovi ima tu i podosta dobrovoljaca koji rade posao i bez ijednog sendviča. Dakle, ono što sam još letos najavio počinje da se ostvaruje. Uz osvetničke mere prema onima koje je fiksirao kao svoje neprijatelje (Dečji centar i ostali), počinje dranje i onih što su glasali za njega. Iskreno, baš mi prija da i oni osete šta je to kad ti gradonačelnik ofarba nekoliko kvadrata na Pop, na povećanju cene vode i ostalih komunalija, povećanju poreza na imovinu, jer će kaže on-taj novi novac  biti korišćen veoma pažljivo i transparentno, samo za poboljšanje naših života, nema više razbacivanja i bahaćenja. Ajde, možda se i neko čudo vidi!

Na tom graditeljskom talasu gradonačelnika Ničića naterah sebe da promenim malo „dioptriju“ gledanja na njegove rezultate. Vreme je da i ja pobrojim njegove najveće graditeljske uspehe iz prve vladavine. Ipak, možda sam ja prestrog prema njemu. Da pobrojimo, pa da vidimo čime nas je Ničić zadužio:

– Odmah po dolasku na vlast razrovao je ulice Ljube Nešića i Generala Gambete. Gradilišta koja svi moraju da vide. I do tada su te ulice izgledale pristojno a onolike ulice u gradu su bile prohodne samo sa gumenim čizmama. Pred kraj prve vladavine uređena je jedna gomila ulica u užem centru grada. Napravljeni su novi trotoari, drvoredi (i moja ulica), asfalt, ali su pažljivi projektanti pozatvarali većinu  slivnika. Kako to izgleda znamo kad padne malo obilnija kiša, za odlazak do centra-treba vam čamac.

– Napravio je Popovu plažu. Jeste. Lepo to deluje, ali je posekao na desetine visokih topola, napravio je vrećastu branu na Timoku a kako to stvarno izgleda videsmo letos. Baruština. Da podsetim da je prva ozbiljnija krađa počela prilikom te izgradnje. Dugo je vođen sudski postupak- krali su tako što su prikazali da je izveženo nekoliko stotina tura šuta sa gradilišta više nego što je stvarno bilo. Ne može ta ekipa dok ne zavuče svoje ruke u naše džepove.

– Napravio je skijalište na Kraljevici. Ako je vredno da se potroše velike pare na izgradnju, pa potom na pravljenje snega i onda imamo desetak-dvadeset dana skijanja i ako to nama objasni tzv. diplomirani ekonomista Ničić-onda u redu. U svetu se takvi objekti prave na principu samoodrživosti. Niko ne baca pare poreskih obveznika na takve projekte. Ko voli da se skija, može ali o svom trošku. Po toj populističkoj logici onda treba da nam plaćaju odlazak na more, banju-nama koji ne skijamo.

– Pijaca. Zamislite! Jedna od kapitalnih građevina iz tzv „kumovske gradnje“. Projekat-posečeš gomilu platana koji su krasili pijacu, sazidaš ružnu betonsku građevinu i predvidiš da automobili sede dole u hladovini a prodavce, robu i kupce popneš na sprat da se malo čvare na 40 stepeni ! To može samo genijalni mozak! I, što nije završio tu građevinu? Smetali mu novinari?

– Sportske hale po selima, hala u Kotlujevcu, zatvoreni bazen na Kraljevici. Koliko li je miliona potrošio, bacio? To bi neko trebalo da izračuna. Ništa od toga se ne koristi.

– Odmaralište u Baošiću. A, gde je to? Skoro hektar skupog, našeg, zemljišta uz more je poklonio, ko da mu je od dede ostalo.

– Pravio nekolike puteve do sela. Tačno, ali su to biciklističke staze a ne putevi gde se mimoilaze traktori, kombajni, kamioni. Većina puteva do sela koje održava grad su u katastrofalnom stanju. Obećao letos-asfalt od Vratarnice do Zagrađa. Slagao, pare otišle na farbanje Popove plaže. Pokradeno.

– Novo groblje. To je vrhunac. Pitajte ljude koji tamo odlaze, koji su tamo pokopali svoje pokojnike. Svi kažu-to je za aps.

Ovo su njegove glavne graditeljske, neimarske, reference. Sve što je započeo ili je upropastio, doveo u spor, uništio a bogami tu se mnogo i kralo. Kad se dodiruju državne pare i privatne (kumovske) firme mi najebemo. Nestane para-ajde diži komunalije.

Ako sve ovo imamo u vidu onda ne čudi odluka da se kupi dron do 600 hiljada dinara. On će poslužiti da se snime i za buduće generacije sačuvaju slike građevina i poduhvata gradonačelnika Ničića.

Pred kraj da vas obavestim da mi je krtica iz Gradskog veća dojavila kakva je bila reakcija akademika Danila Katića na povećanje cene vode za 30 posto. Kažu, jasno je promrmljao sebi u bradu- Lako je njemu da ripa cenu vode koliko hoće-on ima kupatilo u opštini a ja se kupam redovno jednom mesečno kući. Nego, da se izdrži dok se pretera zima a onda zajedno u Nikoličevo na kupkanje do mile volje. Samo što nije počela gradnja rekreativno-kupaćeg sistema za narod sela i okoline.

I, nisam ovo napisao da bih se seirio već da se malo priupitamo gde smo i gde idemo. Nije baš obavezno da budemo budale. 2018. dolazi svakako, možda možemo nešto više da uradimo za sebe.

Još uvek traje nagradna igra- Ko donese (ne kopiju indeksa) već plaćenog mesečnog parkiranja gradonačelnika Ničića dobija teglu domaćeg ajvara i kartu za celozimsko kupanje na zatvorenom bazenu na Kraljevici.

 

                                                                     Vlado Madžoski

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *