Podrška Iskrice povodom zahteva GU za iseljenje Dečijeg centra

Povodom najnovijih nemilih događanja jednostranog raskida ugovora i donošenja rešenja Uprave grada Zaječara za hitno iseljenje UG „Dečiji centar“ iz društvenog objekta, ISKRICA Inicijativa za dodatnu podršku (IZDP) oglasilo se saopštenjem:

Bez razvijenog građanskog sektora, kao društvo u celini ne možemo ostvariti pozitivne promene. Zato se, u socijalnom smislu, nismo pomakli ni korak napred od te „istorijske“ 2000. godine. Razvijene i jake OCD su osnovni preduslov za stvaranje i održavanje demokratskog društva oslonjenog na vladavini prava. 

Nemili događaji koji su uzbudili zaječarsku javnost produbila su i ovako veliki jaz između lokalne vlasti i jednog dela građana. Optužbe koje se javno iznose protiv gospođe Selene Ristić Vitomirović na društvenim medijima ali i preko sredstava javnih glasila indirektno se odnose na korisničke grupe najranjivije populacije i njihovih roditelja. Udruženje “Dečiji centar” je jedino mesto u Zaječaru na kome deca sa invaliditetom doživljavaju sebe i druge. kroz ravnopravan tretman dece iz svih grupacija. Selena Ristić Vitomirović, u granicama svojih mogućnosti, radi na razvoju unapređenja dečije kulture i socijalizacije dece sa različitim vrstama invaliditeta. Ta deca su kroz dva međunarodna inkluzivna festivala “Art zona za sve”, u organizaciji gospođe Selene, promovisala inkluziju kao primer dobre prakse ne samo u Srbiji već širom Balkana. Ta deca su sa Selenom iznela Zaječar izvan samog Zaječara. Selena je široj javnosti poznata kao “heroj nedelje”.

Organizacije civilnog društva (OCD/građanska udruženja) su, po najkraćoj definiciji, antiteza državi jer su ona svojevrsna opozicija državi ali i neka vrsta kontrolnog mehanizma. Na žalost, pređašnje zaječarske vlasti kao i sadašnja gledaju na OCD kao na stranačku opoziciju bez obzira na to što su udruženja po slovu zakona nepolitičke i nestranačke organizacije. Upravo u toj, pogrešno tumačenoj definiciji vidimo razlog tihog bojkota od strane pre svega lokalne vlasti prema građanima legalno okupljenim u pravno definisanim udruženjima.

Članstvo udruženja „ISKRICA IZDP“ izražava duboko žaljenje zbog neprepoznavanja ili nerazumevanja društvene vrednosti organizacija civilnog društva koje imaju za ciljnu grupu ranjene i marginalizovane grupe građana. Političko-stranačke insinuacije probile su granica zdravog razuma onog trenutka kada su uperene protiv građana. Proizvoljne optužbe uperene protiv Selena Ristić Vitomirović, samo je još jedan korak u pokušaju sistemskog gušenja građanske svesti o društvenoj odgovornosti prema našim najmlađim sugrađanima. 

Verujemo da će predstavnici lokalne vlasti, rukovodeći se najboljim interesom deteta doneti novu razumnu odluku i da će u daljim aktivnostima otvoriti saradnju sa onim udruženjima koja rade na razvoju socijalizacije dece i mladih a što bi trebalo da predstavlja primarni javni interes.

Spoznavanjem sebe, otkrivanjem i pokretanjem sopstvene snage, oslobađanjem od straha i sumnje, kao uravnotežene ličnosti zajedno možemo doprineti stvaranju humane zajednice koja ume da daje i dobija. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *