ŠOKANTNA IZJAVA GRADONAČELNIKA BOŠKA NIČIĆA O ZAGAĐENJU ARTESKIH ČESAMA U ZAJEČARU (VIDEO)

Na poslednjoj sednici Gradskog veća održanoj 7.11.2017. godine, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je izjavio da je polovina zaječarskih arteskih česama zagađena bakterijama fekalnog porekla. Imajuću u vidu činjenicu da vodu sa arteskih česama svakodnevno za piće i pripremanje hrane koristi na hiljade ljudi, odmah smo pozvali direktora zaječarskog “Vodovoda” Marka Paunovića, koji nam je rekao da se voda redovno kontroliše dva puta godišnje i da rezultati na prethodnom ispitivanju kvaliteta vode iz juna ove godine, ne ukazuju na prisustvo bakterija fekalnog porekla. Prema rečima Paunovića, a u skladu sa rezultatima ispitivanja kvaliteta vode koje je obavio Zavod za javno zdravlje Timok, u koje smo imali uvid, voda na svim arteskim česmama se može koristiti za piće i pripremanje hrane.

Nakon dobijanja odgovora od direktora “Vodovoda” zatražili smo od gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, da nam odgovori na osnovu kojih saznanja je u javnost izneo uznemirujuće tvrdnje da je polovina česama u Zaječaru zagađena bakterijama fekalnog porekla. Iz GU Zaječar nam je odgovoreno da je gradonačelnik službeno odsutan i da će mu preneti naš zahtev čim se bude vratio.

Inače, ovo nije prva zbujunjuća izjava gradonačelnika Ničića o zaječarskim arteskim česmama. On je u junu izjavio da su česme u Zaječaru počele da presušuju zbog Zaječarske pivare koja artesku vodu koristi u proizvodnom procesu. Ni tada Ničić nije dao izvor svojih saznanja, ali je ubrzo nakon toga krajem jula ove godine, nakon sastanka sa tadašnjim direktorom “Haineken Srbija” g-dinom Aleksandrosom Danilidisom najavio da će GU Zaječar i Pivara izraditi zajedničko istraživanje-studiju koja bi trebalo da utvrdi uticaj kompanije “Haineken” na arteske česme, kao i uzroke presušivanja pojedinih česama. Do realizacije najavljenog istraživanja do danas nije došlo.

Veoma čudno je bilo to što je gradonačelnik Ničić u svojim izjavama pokušavao da opravda vlasnike hotela Srbija TIS protiv kojih je u to vreme Osnovno tužilaštvo u Zaječaru vodilo istragu zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Oštećenje životne sredine, tako što su presušili više arteskih česama u Zaječaru, nestručnom izgradnjom sistema za hlađenje i grejanje koji radi na principu razmene energije koristeći artesku vodu. To je utvrdilo i Ministarstvo rudarstva i energetike koje je nakon više inspekcijskih kontrola, u februaru ove godine naložilo vlasnicima hotela da zatvore nestručno izgrađenu artesku buštotinu. Zbog ovakvih postupaka vlasnika hotela Srbija TIS, Osnovno javno tužilaštvo je 19.9.2017. godine je protiv njih predalo optužni predlog Osnovnom sudu u Zaječaru, zbog krivičnog dela Oštećenje životne sredine, za koje je zaprećena kazna do 3 godine zatvora. Ovaj krivični postupak još uvek traje, a kuriozitet je da je u pitanju prvi postupak u istoriji našeg pravosuđa koji se vodi zbog krivičnog dela Oštećenje životne sredine.

Zanimljivo je da niko iz GU Zaječar do sada nije pokazao interesovanje za ovaj krivični postupak, kao ni za razmere oštećenja zaječarskih česama koje je nastalo postupcima vlasnika hotela Srbija TIS. Sa druge strane, sudski spor protiv vlasnika hotela Srbija TIS pažljivo prate aktivisti Udruženja Za česme, koji su i podneli krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Zaječaru nakon što su česme počele da presušuju početkom 2015. godine. Decembra iste godine, na predlog Udruženja Za česme, Skupština Zaječara usvojila je Odluku o zaštiti arteskih i subarteskih česama na teritoriji GU Zaječar. Na žalost ova odluka Skupštine još uvek nije primenjena iako propisuje obavezu GU Zaječar da pred Ministarstvom rudarstva i energetike započne postupak legalizacije arteskih česama, što je prvi uslov za trajnu zaštitu najvećeg prirodnog dobra Zaječara. 

Razloge neprimenjivanja Odluke o zaštiti arteskih i subarteskih česama više puta smo bezuspešno pokušali da utvrdimo, ali jedini odgovor smo dobili od direktora Vodovoda Marka Paunovića, koji je decembra prošle godine rekao da se odluka ne primenjuje jer nije definisano iz kojih izvora se finansiraju aktivnosti koje proističu iz same odluke. Takođe i na svakom zasedanju novog saziva Skupštine od juna meseca odbornici grupe „Česme“ su nebrojeno puta postavili pitanje neprimenjivanja odluke, ali do danas im niko nije uputio odgovor.

Uzimajući u obzir značaj zaštite arteskih česama u Zaječaru nameće se pitanje zašto gradonačelnik Boško Ničić, kontiunirano zbunjuje javnost svojim izjavama koje nisu potkrepljene ni jednom činjenicom? Takođe ostaje otvoreno i pitanje kontinuiranog odbijanja GU Zaječar da primeni skupštinsku odluku koja reguliše zaštitu najvećeg prirodnog dobra našeg grada. Zbog svega toga se nadamo da će nas gradonačelnik Boško Ničić udostojiti odgovora na sva otvorena pitanja…

Za kraj ovog istraživanja i jedna lepa vest, a to je da je Pajićeva česma, koja je duži period bila bez vode, u toku ove godine ponovo potekla, a prema rečima direktora Vodovoda Marka Paunovića, voda na ovoj popularnoj česmi je odličnog kvaliteta i ispravna je za piće. 

Ovo istraživanje je sufinansirano sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost portala Za Media i ni u kom slučaju ne odražava stavove Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *