Svetlani Bojković glavna glumačka nagrada 26. Dana Zorana Radmilovića

Svetlana Bojković dobitnik je Nagrade za najbolje glumačko ostvaranje na 26. Festivalu “Dani Zorana Radmilovića”. Najbolja predstava na festivalu, po oceni publike, je “Hipnoza jedne ljubavi” Zvezdara teatra, koja je dobila prosečnu ocenu 9.83 Predstavi “Mrtve duše” Narodnog pozorišta Niš pripala je nagrada “Krstomir Milovanović”, za vizuelni identitet.

Svetlana Bojković je dobila glavnu glumačku nagradu festivala za ulogu Dragice u predstavi “Moja ti” Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis, Ateljea 212 iz Beograda. U obrazloženju žirija u sastavu: Ivan Bekjarev, predsednik, Miran Hajoš i Miroslav Radonjić, članovi, kaže se…

“Svetlana Bojković je diskretnim, nenametljivim, odmerenim, preciznim, šarmantnim, prirodnim i ubedljivim glumačkim izrazom izgradila lik Dragice. Ne upadajući u zamku patetičnosti, scenski efektno, uz veliku i značajnu podršku ostalih aktera, oživela je sudbinu junakinje sa margina savremene, neumoljivo surove civilizacije, oplemenjujući celokupnu atmosferu predstave duhovitim, emotivnim i nostalgičnim notama.”

Žiri za nagradu “Krstomir Milovanović” 26. “Zoranovih dana” koji je radio u sastavu Frederic Poty, direktor Theatre de la Massue Nica, predsednik i članovi Pavlinka Trifonova, direktor Državnog lutkarskog pozorišta u Vidinu i Mirko Stokić, akademski slikar i scenograf u zaječarskom pozorištu, jednoglasno je odlučio da Nagradu “Krstomir Milovanović” za vizuelni identitet predstave pripadne predstavi “MRTVE DUŠE” Narodnog pozorišta u Nišu. U obrazloženju žirija se navodi… 

“Od scenografija na ovogodišnjem Festivalu koje su bile prilično svedene, što nipošto nije umanjilo njihovu svrsishodnost, izdvojila se scenografija koja je svojom estetskom koherentnošću, veštinom upravljanja scenskim prostorom, savršenom realizacijom rezultirala velikom teatralnošću i u potpunosti učinila odluku žirija jednoglasnom. Tako da nagrada za vizuelni identitet “Krstomir Milovanović” pripada scenografu Ani Đorđević odnosno Narodnom pozorištu iz Niša i predstavi “Mrtve duše”.

Nagrade će biti uručene večeras na zatvaranju 26. Festivala “Dani Zorana Radmilovića”

 

fotografija: PTK Zoran Radmilović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *