PERIKLE na sceni zaječarskog pozorišta u utorak, 24. oktobra

U utorak, 24. oktobra, u Pozorištu Timočke Krajine Zoran Radmilović gostuje Šabačko pozorište sa predstavom PERIKLE, prema tekstu Vilijama Šekspira, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića. Početak predstave zakazan je za 20 sati, a cena ulaznice iznosi 250 dinara.

Predstava “Perikle” je jedno od najboljih umetničkih ostvarenja pozorišne sezone 2015-2016, proglašena je za najbolju predstavu 52. Festivala “Joakim Vujić”. U pitanju je jedan od najređe igranih Šekspirovih tekstova, tako da je ova predstava prvo izvođenje ovog Šekspirovog komada u srpskoj pozorišnoj produkciji. 

Glumačku postavu komada “Perikle” čine: Aneta Tomašević, Sonja Milojević, Zoran Karajić, Ervin Hadžimurtezić, Dejan Šarković, Vladimir Milojević, Deana Kostić, Miloš Vojnović, Strahinja Barović i Kristina Pajkić. Priča predstave prati naslovnog junaka koji beži iz Antiohije i pohodi razna druga carstva, tokom jednog od pohoda gubi ženu i kćerku sa kojima se na kraju volšebno sjedinjuje. 

Nalazim da je nekoliko poslednjih Šekspirovih komada (Simbelin, Zimska bajka, Perikle, Bura) zaista vrlo posebno. U njima kao da nema stvarne istine, više su nekakave fantastične priče prepune neverovatnih događaja, sa puno obrta i iznenađenja, ali i sa dosta nedoslednosti i neusaglašenosti među događajima. Dosta toga je vremenski i prostorno imaginarno i deluje kao “bajka”. 

Kako poslednjih godina imam utisak da živim u jednoj “bajkovitoj”, prilično nestvaranoj stvarnosti, u kojoj je sve moguće, ođednom su ovi poslednji Šekspirovi komadi postali jedni od mojih omiljenih. Upravo mi ta “neverovatnost događanja” predstavlja jednu od njihovih posebnih draži.  

Nikita Milivojević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *