KLJUČ JE U KNJIGAMA – 62. sajam knjiga u Beogradu od 22. do 29. oktobra

Više od 450 domaćih i inostranih izlagača učestvovaće na 62. Međunarodnom sajmu knjiga, koji će biti otvoren za posetioce od 22. do 29. oktobra pod sloganom “Ključ je u knjigama”.

Savremena književnost na nemačkom jeziku biće u fokusu ovogodišnjeg sajma knjiga, a zajedničkim nastupom predstaviće se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Na sajmu će biti izloženo približno hiljadu knjiga savremenih autora iz četiri pomenute zemlje, od kojih premijerno čak 350 izdanja.

U nedelju 22. oktobra, u 18 sati, sajam će otvoriti književnik Karl Markus Gaus, a među gostima će biti i dobitnica Nobelove nagrade za književnost nemačka književnica rumunskog porekla Herta Miler. 

Program “Četiri zemlje jedan jezik” otvoriće 23. oktobra ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske, manifestacijom “Neobična geografija”, a gosti Sajma biće i Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Ingo Šulce, Folker Kučer, Arno Kameniš, Dana Grigorčea, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Katrin Regla, Valentin Grebner.  

62. Sajam knjiga obeležiće neke značajne jubileje: 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 170 godina “Gorskog vijenca”, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, 125 godina Iva Andrića, vek od smrti pesnika pesnika Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa, 50 godina Markesovog romana “100 godina samoće” i romana “Derviš i smrt” Meše Selimovića, decenija bez Stevana Raičkovića i Nikole Miloševića. 

Izlagačima će na raspolaganju biti 30.000 kvadratnih metara prostora u tri najveće sajamske sale, te će se paralelno sa njim odvijati i sajam obrazovanja i sajam informisanja i medija. 

Tokom 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga biće dodeljeno devet nagrada u kategorijama: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečija knjiga godine, Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, Nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu, Nagrada za najlepšu dečju knjigu, Specijalno priznanje za mladog dizajnera. 

Tradicionalni školski dan je 26. oktobra, porodični dani 23. i 24. oktobra. 

Radno vreme sajma: 22, 27, 28 i 29. oktobra od 10 do 21 časova a 23, 24, 25 i 26. oktobra od 10 do 20 sati. 

Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a za grupne posete 150. Ulaznica za sve vreme trajanja sajma staje 900 dinara. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *