ŽIVOT NA GRANICI: KOORDINATOR – KAKO TO GORDO ZVUČI

I ptice (one koje se nisu odselile na kapitalistički zapad) na ovdašnjim granama već znaju da je Ničić postao koordinator SNS-a za Timočku krajinu i šire i duže. Dole ispod je neki drug Boske (koordinator za jug Srbije) a ovde Boško. Ovaj prvi je kupio Škodu superb a ovaj „naš“ Audi. Eto, koliko je čoveku malo treba da bude srećan, da bude koordinator! To su elementi nekadašnjeg delegatskog sistema. Jedan po jedan i mi ćemo stići na red da postanemo srećni. Posebno posle odluke Bič-ke da poveća platice i penzijice za 5-10 posto. Kao nikad u istoriji! I, jeste, ne lažu,-nikad nismo bili tolika beda.

 Nemojte da se iznenadite, molim vas, ako se za nekoliko nedelja na dnevnom redu skupštine grada Zaječara (pod mudrim predsedništvom Steve Sijalice-kako ga naziva Ničić) osvane i odluka da se u čast Koordinatora organizuju sportske igre mladih, možda i slet, te da se na pravi način odužimo tom velikanu. A možda da odemo i korak dalje-da napravimo -Štafetu lopovluka, neznanja, nesposobnosti… Ima ih podosta oko njega koji bi trčali tome u čast a zna se ko bi stigao prvi na cilj.!

Ako ima nekog da je u dilemi oko Ničića, da dodamo još malo informacija. Opšte je poznato da je njegov doprinos ekonomskom prosperitetu Zaječara i okoline nemerljiv. Toliko je veliki da se ne može izmeriti ni mikrometrom niti šublerom. Ima ga samo u njegovim obećanjima i to za izvoz u druge krajeve Srbije. A, trudio se, nije da nije. Više od pedeset puta je, u pratnji, najsposobnijih saradnica, putovao u inostranstvo, uz najavu da ide da dovuče gomilu investitora. Biće da ih je nepažljivo vukao te su se oni otkačinjali i investirali negde drugde! Maksimalno je dogurao do vašara u Goriciji gde su pojedini njegovi bivši pajtaši lepo prihodovali.

Sa druge strane pak, njegov doprinos ekonomskom propadanju, bacanju naših para u tuđe džepove i na pevaljke, uništenju javnih preduzeća- takođe je nemerljiv. Niko nije dao tako veliki doprinos. Kad je 2003. godine preuzeo vlast Zaječar nije dugovao nikome ništa, a sada dugujemo toliko da moramo da primamo socijalnu pomoć za otplatu njegovih  i dugova njegovog brata blizanca (doduše Bucko je više zagrabio kutlačom). Tu je i naravno faktor Kum, koji nije dugme, te se odmah po preuzimanju vlasti ovog leta šalju kamioni i mehanizacija da naprave gužvu na plažama i da se hapne lepa para. Za kuma i ostale potrebštine društva na spratu GU! Neki znaju da rade na „građevinu a neki idu u krađevinu“, što bi rekli u Braćevcu!

Možda se neko priupita-jesu li ovi u BG-u normalni, na čega su, da takvoj raspikući daju grdne pare- ja ću da im odgovorim sledeće- „Neki znaju da radu a neki znaju da kradu“! Takav čovek im očito treba. To je izreka jednog mog znanca, otkupljivača sekundarnih sirovina iz Bora. Priča mi da se je jako dobro slagao sa Ničićem iz njegovog borskog perioda.

Na ceremoniji preuzimanja koordinatorske funkcije (čitaj-fanfare!) Ničić je pritisnut brojnim podmevanjima i bockanjima preko društvenih mreža, gordo izjavio- da je suština politike da ljudi bolje žive a da nije svrha samoj sebi! Koji je to mudrac! Ova misao je odjurila u sve enciklopedije mudrih izreka i već je analiziraju na Fakultetu političkih nauka u BG. Šteta što i on nije doktorirao (i to se prodaje na pravom kiosku), dobio bi profesuru iz cuga.

Podsetili su ga brojni nekadašnji pratioci i protivnici kakva je on ljiga. Do pre par meseci je govorio o ljudima iz SNS-a- da su batinaši, lopovi, bitange i da nema šanse da  on sa njima sarađuje. I, jeste, ne sarađuje-on ih predvodi. Mašala za njega i SNS.

Već nekoliko nedelja ne daje obećanja o izgradnji puteva i fabrika. Dolazi mu dobar izgovor- Kraj je građevinske sezone, te se veliki napredak odlaže do proleća naredne godine. U međuvremenu se našim autom i gorivom švrćka po Srbiji, kupuje satove i nakit po Jagodini, ide na utakmice rukometašica i tako to. Ako se neko pita zašto? Prosto, može mu se. Nema niko muda u ovdašnjem SNS-u da u njegovom prisustvu kaže-„šuška“. Ugašene su im sve sijalice tako da ništa ne vide do daljeg. A, kad dođe čas opet će biti- „Te lude Ničićeve godine“, što bi rekao premudri Stefan Zankov. I, opet-Jovo nanovo!

U pozadini svih ovih događanja i dalje stoji posivela eminencija, akademik Danilo Katić. Kažu da najmudrije deluje na sednicama Gradskog veća, sa naočarima nataknutim na nos, a sedi tako da vidi humku na Skveru, koja je na veliku radost gladnih i siromašnih u ovom gradu, ponovo posednuta nekim novim cvetićima. Može mu se. Vara se onaj ko pomisli da će tokom zime i mrazeva natpis biti bez cveća- ne, biće dodato i sledeće-grad zaječar- grad koordinatora!

 

                                                                                  Vlado Madžoski

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *