Zaječarski osnovci gostovali kod vršnjaka u Italiji, uzvratna poseta u aprilu 2018. (VIDEO)

Zaječarske srednje škole već imaju višegodišnje iskustvo u razmeni đaka među državama, a njihovim tragom kreću i osnovci. Desetak učenika Osnovne škole “Đura Jakšić” i dva nastavnika Olivera Vasilijević i Zoran Veličković, nedavno su se vratili iz Italije gde su sa vršnjacima proveli 7 nezaboravnih dana.

Zahvaljujući projektu Interkultura, 11 đaka od petog do 8 razreda zaječarske škole Đura Jakšić boravili su celu sedmicu na jugu Italije u mestu Potenca. Kažu da je ovo mesto za razliku od Zaječara brdovito, ali lepo, kao i drugi gradovi koje su obišli sa svojim domaćinima, odnosno porodicama kod kojih su bili smešteni.

Ono što je cilj projekta Interkultura je da se upoznaju deca iz različitih država, da nauče jezik, navike, školstvo i običan život u porodici. Prijem u Italiji je bio preko svih očekivanja, srdačan i bogat raznim programima, kaže koordinator Interkulture u Zaječaru Olivera Vasilijević. Poslednjeg dana, na rastanku je bilo i suza.  

Uz sedmodnevni boravak u drugoj zemlji sa vršnjacima, mala grupa zaječarskih đaka imala je još jedno iskustvo jer su putovali avionom od Sofije do Barija, što je za većinu bilo prvi put. Sa nestrpljenjem svi čekaju april kada će im novi drugari doći u uzvratnu posetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *