Ministar Antić pustio u rad revitalizovan agregat A1 na HE “Đerdap 1” (VIDEO)

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pustio je danas u rad revitalizovan agregat A1 na našoj najvećoj hidrocentrali “Đerdap 1”. Do sada su revitalizovana ukupno 4 agregata kroz koje je dobijeno oko 60 megavata nove snage, rekao je ministar, što donosi oko 90 miliona kilovat sati električne energije. Time smo dobili jednu novu hidroelektranu i to je kapitalno za našu elektroprivredu, naglasio je Antić.

Revitalizacija “Đerdapa 1” počela je 2009. godine, a revitalizacija najstarijeg agregata A1 koji je počeo da radi pre 45 godina, trajala je nešto više od dve godine. Njegova modernizacija koštala je 32 miliona evra, a sada mu je unapređen rad za naredne tri decenije, naglasio je ovom prilikom Milorad Grčić, v.d. direktora EPS-a.

Na poslovima revitalizacije angažovani su brojni stručnjaci: HE “Đerdapa 1”, domaćih izvođača radova, naučnih instituta i kolega iz ruske fabrike “Silovie mašine”. Saradnja sa ruskim partnerom nastavlja se narednog proleća kada se planira revitalizacija agregata A2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *