BOŠKO NIČIĆ – VRHUNSKA TEMA ZA NOVINARE

Boško Ničić me je ponovo počastvovao obraćanjem preko facebooka, nastavljajući sa uvredama i iznoseći neistinite podatke o mojoj imovini i poslovanju medijske kuće Za media. Kao i obično potpuno je promašio temu, jer nije moja obaveza da javnosti objašnjavam poreklo imovine, već njegova!? Naravno da nemam šta da krijem i vrlo žalim što nemam stan u Beogradu, a što se tiče Za medije čiji sam suvlasnik, istina je da smo kupili poslovni prostor 2009. godine u sred njegovog mandata, a ne u vreme vlasti Saše Mirkovića, inače Boškovog najbližeg saradnika. Sa GU Zaječar smo poslovali od svog osnivanja 2006. godine, kao i sa mnogim drugim opštinama u Timočkoj krajini i čitavoj Srbiji. Sve naše poslovne transakcije su javno dostupne na sajtu APR u završnim računima naše medijske kuće…

Takođe, osim nas, u poslednjih 10-tak godina su po raznim osnovama poslovnu saradnju sa Gradskom upravom Zaječar imali i svi značajniji mediji u Srbiji uključujući nacionalne TV emitere, tabloide, ozbiljne novine, nedeljnike… Ipak jedna medijska kuća se uvek izdvajala po količini novca koju je prihodovala. Bila je to Mirkovićeva TV Best, koju je prilikom poslednje dodele sredstava u svom prethodnom mandatu 2012. godine Boško Ničić nagradio sa 20 miliona dinara. Danas Ničić, kad nema starog medijsko-estradno-političkog partnerstva sa Sašom Mirkovićem, tvrdi da je 2,7 miliona dovoljno za ostvarivanje javnog interesa i da se tim novcem mogu finansirati projekti 20-tak medijskih kuća. Tu postoji samo jedan problem, a to je da ne određuje Boško Ničić šta je javni interes već Zakon o javnom informisanju i medijima. Jednostavno rečeno, o primeni zakona se u normalnim okolnostima ne polemiše već se to podrazumeva! Naravno da slovo zakona za Ničića ne predstavlje ništa obavezujuće, već banalnom zamenom teza u maniru “Držite lopova”, pokušava da diskredituje nepodobne novinare i medijske kuće koje su se drznule da traže primenu zakona. 

Izgleda da Boško Ničić misli da je u nekom od rialiti programa u kojima rado učestvuje i da tamo uvežbanim metodama može da se obračuna sa neistomišljenicima. Međutim, moram da ga razočaram, ovo nije rialiti program (iako liči) već realan život i nije mu dovoljno da bude patološki lažov i primitivac kočijaškog rečnika, pa da odnese pobedu glasovima publike. Ipak, hvala mu na tome što se pokazao u “punom sjaju” i što je baš mene, Za mediju i T1 televiziju, percipirao kao najveće neprijatelje, jer nema veće privilegije za novinara i medijske kuće u Zaječaru, od toga da ih Boško Ničić proganja. Zbog toga zahvaljujem Bošku i na progonu i na načinu na koji proganja, jer to najbolje ilustruje u kakvom društvu živimo i koliko je danas važno da medijski mrak ne pobedi.  

Zbog toga su Za media i T1 televizija, sa još nekoliko stotina medija i organizacija civilnog duštva, pre dva dana u Beogradu potpisali Proglas o slobodi medija. Taj proglas podseća da ima i onih novinara i medijskih kuća koje ne pristaju na strahovladu, koji ne odustaju od pitanja u javnom interesu, koji se ne plaše agresije primitivnih i često kriminalizovanih političara… To ima svoju cenu i mi je svakodnevno plaćamo, već godinama. 

A šta je razlog progona kome smo izloženi? U pitanju je činjenica da nam Boško Ničić nije urednik, već tema. Naravno da tako opskuran lik poput njega predstavlja inspiraciju novinarima. On je pardigma naše stvarnosti i u svojoj jedinstvenoj pojavi objedinjava sve potrebne elemente vrhunske novinarske priče, od bahatosti, kumovskih poslova i zloupotreba svake vrste, do bizarnog načina bavljenja politikom i vršenja vlasti, koji moramo što realnije zabeležiti da nam se nikada više ne bi ponovio. To je razlog zbog koga će Boško Ničić, ostati naša tema i u narednom periodu…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *