ZA MEDIA PORTAL DOKAZAO VIŠEMILIONSKE ZLOUPOTREBE ORGANIZATORA OVOGODIŠNJE GITARIJADE (VIDEO)

U toku jučerašnjeg dana našoj redakciji je stigao odgovor GU Zaječar u vezi finansijskog izveštaja Udruženja “Gitarijada fest” i ugovora sa nacionalnim TV i radio emiterima o realizaciji marketing kampanje za ovogodišnju Gitarijadu. Ispostavilo se da, iako nam je Željko Vasić, predsednik organizacionog odbora, javno obećao ugovore sa TV emiterima o realizovanoj marketing kampanji, ta dokumenta nismo dobili ni kroz proceduru propisanu Zakonom o dostupnosti informacija. Umesto toga dobili smo pisani odgovor da su marketing kampanje realizovane bez naknade i to na sledećim medijima: RTS, TV Prva, Radio 202, Play radio i TV Belle Amie. Tvrdnju da je sve relizovano bez naknade, dovodi u sumnju činjenica da Udruženje odbija da javnosti da na uvid ugovore sa ovim emiterima.

Jedini dokument koji smo uspeli da dobijemo je detaljni finansijski izveštaj udruženja “Gitarijada fest”, o prihodima i rashodima tog Udruženja koje je sklapalo sponzorske i druge ugovore. Na naše zaprepašćenje taj “detaljni finansijski izveštaj” je napisan na jednoj strani i ne poseduje obavezne elemente, kao što su prateći ugovori i bankarski izvodi koji potvrđuju transakcije navedene u izveštaju. Umesto toga milionski iznosi su “opravdani” na tragi-komičan način, jednim papirom koji možete pogledati na kraju ovog teksta. 

Ovom prilikom skrećemo pažnju na činjenicu da je Udruženje “Gitarijada fest” prikrilo činjenicu da je ostvarilo prihod od GU Novi Sad u iznosu od 1,5 miliona dinara za organizaciju Mini Gitarijade u tom gradu.  Podsećamo da je prema rečima Željka Vasića, osim u Novom Sadu, bilo još 14 Mini Gitarijada i da su opštine i gradovi plaćali organizaciju Mini Gitarijada. Nažalost to se iz finansijskog izveštaja ne vidi. Detaljnom analizom došli bi do desetina, verovatno stotina prihoda i rashoda koji nisu prikazani u izveštaju, ali taj posao mi nećemo raditi jer smo već do sada pronašli toliko nepravilnosti da možemo zaključiti da je kršenja propisa i procedura bilo u tolikoj meri, da se to može opravdati samo čistim diletantizmom ili lošom namerom organizatora. 

 

Na kraju podsećamo na činjenice koje prističu iz naših istraživanja:

     – CEKIT i Udruženje “Gitarijada fest” nisu sklopili međusobni ugovor kao suorganizatori, na šta ih je obavezivala odluka Privremenog organa GU Zaječar od 22. maja ove godine, objavljena u Službenom glasniku Grada Zaječara.

     – Udruženje “Gitarijada fest” nije dalo detaljan finansijski izveštaj, na šta ga obavezuje odluka Privremenog organa GU Zaječar od 27. februara ove godine, objavljena u Službenom glasniku Grada Zaječara.

     – Udruženje “Gitarijada fest” je prikrilo prihode od Mini Gitarijada organizovanih u više od deset opština i gradova Srbije.

     – Udruženje “Gitarijada fest” nije plaćalo zakup gradskog lokala u ulici Svetozara Markovića br 19, gde se prema podacima APR-a nalazi sedište tog Udruženja.

     – Udruženje “Gitarijada fest” prikriva ugovore koji su sklopljeni sa sponzorima Gitarijade i emiterima marketing kampanje.

     – Drugi suorganizator, Ustanova Centar za kulturu i turizam (CEKIT), nije sklopila ugovor o prenosu Gitarijade sa niškom TV Belle amie koja je prenos realizovala.

     – Nakon više sastanaka Organizacionog odbora, u arhivi GU Zaječar, nije ostao ni jedan dokument koji bi posvedočio o odlukama i načinu organizacije ovogodišnje Gitarijade.

Ovo istraživanje je sufinansirano sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost portala Za Media i ni u kom slučaju ne odražava stavove Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

LINK ZA FAJL » finansijski_izvestaj_gitarijada.pdf


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *