ZA MEDIA ISTRAŽUJE: KAKO SU PREKO UDRUŽENJA GITARIJADA FEST POTROŠENI MILIONI NA ORGANIZACIJU 51. GITARIJADE (VIDEO)

Nakon press konferencije Organizacionog odbora 51. Gitarijade koja je održana u ponedeljak, 11. septembra, otvorila su se mnogobrojna pitanja u vezi trošenja novca na organizaciju ovogodišnjeg festivala. Osim što su suorganizatori, CEKIT i Udruženje “Gitarijada fest”, pred novinarima priznali da nemaju potrebne ugovore i da novac nije trošen transparentno, ispostavilo se i da je jedan od suorganizatora – Udruženje “Gitarijada fest”, zapravo organizacija koja u Zaječaru samo fiktivno postoji.

U APR-u su kao zastupnici pomenutog Udruženja navedeni Nenad Pitarević iz Valjeva i Sanja Marić iz Zrenjanina. Takođe u APR-u je upisano da je sedište Udruženja u Zaječaru, u ulici Svetozara Markovića br 19, gde se nalazilo i sedište Ustanove Gitarijada, koja je sada u postupku likvidacije. Inače, na pomenutoj adresi od početka godine su vrata zatvorena i tamo nikada nije bilo predstavnika Udruženja “Gitarijada fest”.

Tragajući za ovlašćenim licima Udruženja “Gitarijada fest” krajem maja ove godine došli smo do pop pevača Željka Vasića, koji nam je objasnio da su na APR-u navedeni njegovi bliski saradnici, kao i saradnici menadžera Makse Ćatovića i da u suštini iza Udruženja stoje njih dvojica. U toj izjavi za naš portal, Vasić navodi da je Udruženje samo formalno registrovano na adresi u Zaječaru i da je sve urađeno kako bi se u operativnom smislu pomogla organizacija Gitarijade. Vasić je objasnio da će Udruženje nakon festivala dostaviti Gradskoj upravi detaljan izveštaj o utrošenim sredstvima na organizaciju Gitarijade uključujući i sponzorske ugovore. 

Dva meseca nakon završetka Gitarijade obratili smo se GU Zaječar i zatražili ugovor o zakupu prostora u Svetozara Markovića br 19, ali su nam odgovorili da takav ugovor nije zaključen sa Udruženjem “Gitarijada fest”. Takođe ispostavilo se i da niko od navedenih odgovornih lica nije dolazio u Zaječar niti boravio u sedištu Udruženja. S druge strane, Udruženje je prihodovalo na osnovu sponzorskih ugovora sa Zaječarskom pivarom 7,3 miliona i od GU Novi Sad 1,5 miliona dinara kroz konkurs sufinansiranja projekata iz oblasti kulture za organizaciju Mini Gitarijade u tom gradu. Kako je utrošen taj novac nismo uspeli da saznamo jer je Udruženje “Gitarijada fest” svoj finansijski izveštaj predalo GU Zaječar tek 11.9.2017. godine. Odmah smo zatražili uvid u dokumentaciju koja nam još uvek nije dostavljena.

Do dobijanja traženih informacija, javnost će ostati uskraćena za odgovore na sledeća pitanja: koliko je koštala organizacija Gitarijade i 15 mini Gitarijada, iz kojih izvora su sakupljena sredstva, koliko su plaćeni bendovi, bine, razglasi, marketing kampanja na nacionalnim TV stanicama, TV prenos na niškoj Belami televiziji…

U nastavku možete pogledati video u kome maja i septembra ove godine Željko Vasić, predsednik Organizacionog odbora Gitarijade i neformalni zastupnik Udruženja, odgovara na pitanja u vezi Udruženja “Gitarijada fest”.

Ovo istraživanje je sufinansirano sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost portala Za Media i ni u kom slučaju ne odražava stavove Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *