MUP Srbije: Uhapšeni osumnjičeni da su oštetili budžet Grada Zaječara za više od 13,9 miliona dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru, uhapsili su Sašu Mirkovića i M.T., bivša odgovorna lica u Gradu Zaječaru, osumnjičene da su oštetili budžet Grada Zaječara u ukupnom iznosu od 13.960.799 dinara.

M. T. je uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je u periodu od septembra do decembra 2013. godine, prekoračivši granice svojih ovlašćenja, ugovorila nabavku robe u vrednosti od 13.960.799 dinara, a bez prethodno sprovedenog postupka javne nabavke.

Saša Mirković je osumnjičen da je, u saizvršilaštvu, izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je prekoračivši granice svojih ovlašćenja usmeno naložio M. T. da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, te posredovao da Gradska uprava Zaječara od privrednog društva “OFY Company“ DOO Beograd izvrši nabavku robe ukupne vrednosti od 13.960.799 dinara, čime je pričinjena šteta budžetu Grada Zaječara u pomenutom iznosu.

Njima je određena mera zadržavanja u trajanju do 48 sati, a osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, u zakonom predviđenom roku, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pored navedenog, Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru podneta je i krivična prijava protiv Saše Mirkovića, kao bivšeg odgovornog lica Grada Zaječara, kao i D. P. i A. V., bivših odgovornih lica u FK “Timok” iz Zaječara, zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Oni su osumnjičeni da su u periodu od avgusta 2013. godine do februara 2015. godine, a u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi za „Timočka TV i radio“, iskorišćavanjem svog položaja u FK „Timok“ zaključili štetan ugovor o poslovnoj saradnji po klub na osnovu koga je u navedenom periodu FK „Timok“ sukcesivno uplatio „Timočkoj TV i radio“ novčana sredstva u ukupnom iznosu od 20.944.000 dinara na ime prenosa utakmica i medijskog promovisanja.

Od ove sume je deo novca u iznosu od 1.872.000 dinara sa računa ove televizijske kuće odmah prebačen na račun privrednog društva „Beoton R“ iz Bora čiji je faktički vlasnik Saša Mirković, iako nije uobičajena praksa da klub plaća televizijskoj kući da vrši TV prenose svojih utakmica već naprotiv.

Osumnjičeni su na taj način, za navedeni iznos oštetili FK „Timok“, a „Timočkoj TV i radio“ i „Beoton R“ pribavili imovinsku korist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *