ZAJEČARSKI MEDIJI UJEDINJENI U ZAHTEVU ZA RASPISIVANJE KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE MEDIJSKIH PROJEKATA (VIDEO)

Na današnjem sastanku, vlasnici 14 medija u Zaječaru potpisali su zajednički zahtev Gradskoj upravi Zaječar da bez odlaganja raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja i da dodeli opredeljena sredstva u budžetu za tu namenu u iznosu od 24 miliona dinara. Neposredno pre sastanka vlasnika zaječarskih medija, iz Gradske uprave Zaječar stiglo je saopštenje da će konkurs biti raspisan nakon rebalansa budžeta kada će iznos namenjen za medijske potrebe biti drastično smanjen. Imajući u vidu ovakav stav lokalne vlasti, vlasnici medija su tražili hitan sastanak sa gradonačelnikom kako bi se utvrdili kriterijumi po kojima će biti smanjen iznos za javno informisanje.

Dušan Vojvodić, suvlasnik Za medije i T1 televizije kaže da je ova inicijativa zaječarskih medija svojevrsan presedan u Srbiji:

“Nema puno primera u Srbiji da su se mediji udružili oko nekog zahteva i pre nego što je potpisana, ova inicijativa je dala prvi rezultat. Gradska vlast je pola sata pre sastanka dala saopštenje za javnost da će raspisati konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja nakon rebalansa budžeta i da će iznos koji je projektovan u budžetu biti značajno smanjen. Mi naravno pozdravljamo odgovor gradske vlasti na ovaj naš skup, s tim što ćemo ovaj naš zahtev predati GU i očekujemo od njih da najkasnije do četvrtka zakažu sastanak sa predstavnicima svih medija i da se tom prilikom definiše koliko će biti smanjen iznos i na koji način i kako će biti raspisan konkurs. Naravno, očekujemo da do kraja budu sprovedene sve zakonom propisane procedure. Zaječarski mediji razumeju tešku finansijsku situaciju u Zaječaru i spremni su da nose teret okolnosti u kojima se svi nalazimo, ali je potrebno da se na transparentan  način ustanovi koliko je taj minimum koji će biti opredeljen za funkcionisanje medija. U suprotnom, ukoliko ne bude raspisan konkurs ili ako bude nastavljena loša praksa do sada, preti velika opasnost od zatvaranja medija i otpuštanja velikog broja radnika, što mi nećemo dozvoliti, bar smo se tako dogovorili na ovom sastanku.”

Na današnjoj sednici Gradskog veća, novinari su postavili pitanja zamenici gradonačelnika Marini Milić koja je u odsustvu gradonačelnika predsedavala Većem. Prema njenim rečima, gradonačelnik će se sastati sa predstavnicima medija, ali nije definisala kada će sastanak biti održan.

U nastavku, možete videti tekst zahteva koji su mediji uputili gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću i Gradskom veću. 


LINK ZA FAJL » zahtev_medija.pdf


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *