Udruženje Za česme upozorava da gradonačelnik Zaječara manipuliše činjenicama o presušivanju česama

Udruženje Za česme, podržava nameru Zaječarske pivare i kompanije Hajneken, da obezbedi finansijska sredstva za istraživanje uzroka presušivanja i mogućeg zagađenja arteskih česama u Zaječaru. Smatramo da je izuzetno društveno odgovorno što Zaječarska pivara želi da se ispita i uticaj njihovih arteskih bušotina preko kojih se fabrika snabdeva arteskom vodom u procesu proizvodnje piva.

Udruženje „Za česme“ ovom prilikom upozorava javnost, Zaječarsku pivaru i gradonačelnika Boška Ničića, da je već za više česama utvrđen uzrok presušivanja, a to je bila arteska bušotina kompanije Srbija TIS. Smatramo da je izuzetno opasno da se nedvosmislene činjenice (potvrđene rešenjima nadležnog Ministarstva rudarstva i energetike) o presušivanju česama i odgovornosti Srbija TIS relativizuju i lažno predstavljaju, jer se pred Osnovnim tužilaštvom u Zaječaru vodi krivični postupak, čiji je cilj utvrđivanje krivične odgovornosti zbog uništavanja arteskih česama. S tim u vezi nas posebno brine činjenica da je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić u više navrata, kao i na jučerašnjoj konferenciji za novinare nakon satanka sa direktorom Hajnekena, iznosio neistinite tvrdnje u vezi presušivanja česama čime kontinuirano obmanjuje javnost i time nanosi štetu istražnim radnjama koje preduzima Osnovno tužilaštvo. Takođe podsećamo da je Ničić u svom prvom javnom pojavljivanju, nakon što je izabran za gradonačelnika, rekao da za presušivanje nije odgovoran hotel Srbija TIS već Zaječarska pivara.

Zbog svega navedenog smatramo da bi postupak istraživanja ovog problema trebalo da bude transparentan i da bi u ceo proces moralo da bude uključeno i naše udruženje „Za česme“ koje se gotovo tri godine bavi zaštitom česama, razlozima presušivanja i mogućim zagađenjem arteske vode i o tome poseduje obimnu dokumentaciju od više hiljada dokumenata i drugih dokaza.

Ovim povodom večeras će na T1 televiziji biti specijalna emisija od 19 sati.

LINK ZA FAJL » za_cesme_-_saopstenje.pdf


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *