Za godinu dana Združene snage vojske i policije sprečile 20 hiljada migranata da ilegalno pređu u Srbiju

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je, sa načelnikom Generalštaba VS generalom Ljubišom Dikovićem, državnim sekretarom Aleksandrom Živkovićem, komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem i generalom policije Milenkom Božovićem, načelnikom Uprave granične policije, pripadnike Zajedničkih snaga vojske i policije na granici prema Bugarskoj.

Obilazeći granični prelaz Vršku čuku ministar Vulin je rekao:

“Posle godinu dana združenog rada 20.167 migranata je sprečeno u pokušaju da pređu na našu teritoriju, od kojih je najveći broj, 10.220 došao iz Makedonije, iz Bugarske 9.801 i 146 ilegalnih migranata je bilo iz Crne Gore. Pripadnici vojske i policije su se borili protiv krijumčara i zahvaljujući njihovom radu uhapšeno je i procesuirano 147 lica za pokušaj krijumčarenja 1.993 lica, 1.330 lica je pronađeno u dubini naše teritorije. Najveći broj njih, oko 1.300, posle proveravanja je upućeno u naš prihvatni kamp u Preševo. Zahvaljujući njihovom radu na teritoriji Republike Srbije danas je 5.071 lice, a 20.167 nisu prešla našu granicu.”

Zahvaljujući ministru odbrane na rečima kojima je ocenio rad Zajedničkih snaga vojske i policije na granici, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković je rekao da pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova disciplinovano, odgovorno i savesno izvršavaju jedan za državu izuzetno važan zadatak, a to je zaštita granica Republike Srbije od ilegalnih prelaznika, što direktno doprinosi zaštiti građana Srbije.

General policije Milenko Božović, načelnik Uprave granične policije, istakao je da već godinu dana pripadnici vojske i policije ispoljavaju jedinstvo državnih organa u izvršavanju zadataka u obezbeđenju državne granice, u interesu svih građana Srbije. 

 

PREUZETO: http://www.mod.gov.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *