Održano predavanje o doniranju organa i transplantaciji u Velikom Izvoru kod Zaječara

U selu Velikom Izvoru kod Zaječara sinoć je održana tribina “Podrži život” na temu doniranja organa i transplatacije pluća. Jedan od govornika bila je i  Sandra Živković iz Knjaževca, koja je 2013. godine imala transplataciju pluća na AKH klinici u Beču. Ona danas diše punim plućima zahvaljujući svom donoru i upravo iz tog razloga želela je da posetopcima tribine objasni koliko je značajno biti donor iako je to u Srbiji još uvek tabu tema.

Organizator tribine bio je Vencislav Lilić iz Velikog Izvora koji boluje od cistične fibroze, jedine plućne bolesti od koje se umire. On trenutno diše sa nekih dvadesetak posto pluća i hitno mu je potrebna transplantacija. Pre samo par dana Vencislav je dobio obaveštenje sa AKH klinike da je odbijen za transplataciju jer naša država nije članica Eurotransplata. 

U Srbiji se jedino transplatacija pluća ne radi i zbog toga se Vencislav obratio Ministarstvu zdravlja, uz pomoć Udruženja za cističnu fibrozu i Ministarstvo im je zakazalo sastanak 5. jula. Sastanku će prisustvovati i Slavica Đukić Dejanović, pomoćnik ministra za zdravstveno osiguranje, dr Dragana Vujičić, pomoćnik ministra za sektor za lekove i medicinska sredstva i dr Jelena Bokić pomoćnik direktora Uprave za poslove transplatacije organa.

Nakon tribine “Podrži život”, meštani Velikog Izvora potpisali donorske kartice i time dali svoj doprinos razvoju donorstva u Srbiji i podršku svom sugradjaninu u borbi za transplantaciju, koja mu je što hitnije neophodna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *