Galerijeva palata 10 godina na listi UNESCO (VIDEO)

Na današnji dan pre 10 godina, na sednici organizacije UNESCO koja je bila na Novom Zelandu, arheološki lokalitet “Feliks Romulijana” uvršten je na listu svetske kulturne baštine. Za proteklih 10 godina Romulijana je dobila mnoge donacije i ona je danas rame uz rame sa mnogo poznatijim lokalitetima kako po svojoj uređenosti, infrastrukturi, tako i načinu predstavljanja. Poslednjih godina zbog ulaganja u njenu prezentaciju i popularizaciju, povećana je poseta domaćih ali i inostranih gostiju, tako da je godišnje poseti više od 30 hiljada turista. 

GAMZIGRAD-ROMULIJANA, GALERIJEVA PALATA – pod ovim imenom kasnoantički arheološki lokalitet kraj Zaječara, upisan je na Listu svetske prirodne i kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Kada su se pre deset godina na Romulijani zavijorile zastave ove svetske organizacije to je bila potvrda višegodišnjih napora mnogih da ovaj lokalitet konačno dospe među spomenike od značaja za čovečanstvo.

Nekadašnji direktor Narodnog muzeja “Zaječar” Bora Dimitrijević kaže da je za ovih 10 godina, zahvaljujući donacijama, po uređenosti, infrastrukturi i načinu prezentacije Romulijana rame uz rame sa ostalim svetskim lokalitetima. To je dovelo i mnogo više posetilaca iz naše zemlje i celog sveta, što je i bio cilj jer je Romulijana ranije bila uglavnom predmet pažnje stručnjaka, ističe dr arheologije Maja Živić, kustos u zaječarskom muzeju.

“Tako da se više ide na prezentaciju, na približavanje Romulijane običnim ljudima. Urađene su 3D prezentacije, animacije, video igre, audio vodiči i vodiči za slepe…”

Za prvih pet meseci ove godine lokalitet je posetilo više od 15 hiljada turista od čega je 1600 stranaca. Danas smo ovde zatekli i goste iz daleke Australije.

“Zaista je veličanstveno za nas iz Australije koja je mlada zemlja, a ovaj lokalitet je star čak 17 vekova, što je očaravajuće za nas da razgledamo, da osetimo tu prošlost. Ovde smo čuli i divnu priču o poreklu, nastanku i izgradnji palate, kažem vam za nas je sve to očaravajuće….”

Povodom 10-togodišnjice Romulijane na listi svetske kulturne baštine, do kraja leta ovde će biti organizovane brojne izložbe, koncerti kao i radionica konzervacije u septembru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *