Dug Zaječara 2,5 milijarde dinara. Grad u blokadi od 19 miliona (VIDEO)

Grad Zaječar je u najtežoj finansijskoj situaciji u svojoj novijoj istoriji. Ukupna dugovanja grada, prema rečima gradonačelnika Boška Ničića iznose 2 i po milijarde dinara. Grad je trenutno u  blokadi 19 miliona a svakodnevno na naplatu stižu nove rate kredita i nadoknade za sudske sporove. Dugovanja iz perioda prethodne vladavine Ničića, kako sam kaže iznose oko 350 miliona dinara i radi se o kreditima koji su podizani za kapitalne investicije. Gradonačelnik rešenje vidi u reprogramu.

“Sve ove kredite treba objediniti u jedan kredit, kamata je sada 6 posto a ne sme da bude veća od 1 i po do maksimum 2 posto. Taj novi kredit trebalo bi da objedini sve dosadašnje, računajući i kredit Direkcije za izgradnju, nismo mi digli, digla je Direkcija ali za poslove koji su urađeni za ovaj grad. 

Plivamo, borimo se i nadam se da ćemo da se izborimo i ne želimo da se pozivamo na nikog jer smo bili svesni u šta ulazimo. Nema kuknjave, mora da se radi, da se odlaže, da se reprogramira, da se plaća, da se domaćinski posluje.

Stigla je uredba na maksimalan broj zaposlenih, iz Gradske uprave, ustanova i javnih preduzeća koji su na budžetu mora da se smanji 54 zaposlenih radnika.”

Likvidacioni postupci u javnim preduzećima, dugovanja Vodovodu, EPS-u, dugovanja za mazut grada i Javnog stambenog preduzeća, između ostalog su godinama unazad povećavali minus u kasi.

“Veliki problem s kojim se grad suočava jesu potpuno nesređeni likvidacioni postupci u 10 javnih preduzeća i Direkcije za izgradnju kojoj se u ovom trenutku ne zna status, ona niti je u likvidaciji, niti je u stečaju. Ona formalno postoji bez radnika, jedino ima direktora a taj direktor do juče je radio u Gradskoj upravi kao nadzorni organ, to nije zabeleženo nigde, znači ne znate odakle da krenete da rešavate probleme. A Ustanovu za sport su oterali u likvidaciju zbog duga od 32 miliona, a ukupan dug svih preduzeća koja su u likvidaciji je 72 miliona dinara.

Preduzeće koje u ovom trenutku ima najviše problema je JKP Vodovod gde se ne primaju plate iz budžeta, koje inače kasne. Jeste kriv delimično grad tj. lokalna samouprava jer im godinama nije plaćana potrošnja vode.”

Na pitanje novinara da li će biti povećane komunalne usluge Ničić je odgovario da se neće koristiti demagogijom i da će cene usluga biti realne.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *