ŽIVOT NA GRANICI – OPOZICIJA

Kad Ničić uhvati zalet on se prosto gura u moje tekstove ne ostavljajući prostor da se tu  neki drugi političari i političarčići probaškare.  Iako je leto  valja da se i oni drugi dođu na „dnevni red“. Temperatura ovih dana raste te razmišljam da opoziciju dvostruko uvažim. Da pišem o njima i da ih pozovem u goste u moju seosku kuću „Divlji kesten“ u selu Leskovac na Grliškom jezeru. Još da završimo neke  radove na gostinskoj kući i biće stvoreni uslovi za druženje sa opozicijom. O mom trošku a bez obaveza.

Ničić je silovito krenuo sa obećanjima o boljem životu ali  i sa pretnjama  (otpuštanja u javnom sektoru). Zanimljivo. No, o tome  za neki dan. Da se vratimo na zaječarsku opoziciju.

Nakon izbora političari su imali na raspolaganju nekoliko varijanti za formiranje vlasti. Pobedila je teška populistička opcija te tu nije bilo mesta za Česmare i ekipu oko Ristovića i DS-a. 

Izreka-Ko zna zašto je tako bolje malo teši ali ne daje odgovor na pitanje svih pitanja-zašto ne uspevamo da izaberemo vlast koja će raditi pretežno u javnom interesu? Krenuli smo devedesetih  od of, onda na kuku a približava nam se i lele! Definitivno nam nešto nedostaje.

Opozicija je formirala dve odborničke grupe (Česmari i Ristovićevi) što se i očekivalo. Krenule su sednice skupštine grada, opet po ozloglašenom Mirkovićevom modelu, po hitnom postupku, donose ne nekakve „rutinske“ odluke i ispituje se odnos snaga vlasti i opozicije. Neće im biti lako, mislim na vlast. Odbornici opozicije su vidljivo rečitiji i kompetentniji. Mogu da se kladim da većina odbornika lokalne vlasti beži od mikrofona i govornice kao da je to električna stolica. No, odluke se usvajaju dizanjem ruku (sa malo elektronike) te niko od njih ne mora ništa da kaže-bitno je da ima „svoje“ mišljenje. Tu će opozicija često pobeđivati ali su to jalove pobede. Bez direktih prenosa sednica teško će po koji politički poen upasti u košaru opozicije. Zaista sam ubeđen da oni (opozicija) moraju da preduzmu mnogo ozbiljnije mere ako žele da se  nekad dokopaju vlasti.

Iako me niko nije pitao za mišljenje ja ću ipak da dam neke preporuke šta bi valjalo učiniti da sadašnja vlast postane bolja a to će se desiti samo ako opozicija postane mnogo bolja. Bez dobre opozicije nema dobre vlasti. Podsetiću vas da  u Engleskoj ona ima ime –opozicija njenog kraljevskog veličanstva i da za to primaju platu.

Da ne gnjavim nego da pređemo, što bi rekli u mom selu, na sabdžekt. Česmari bi trebalo dobro da promisle kuda dalje. Vidim da i  planiraju da se bave konkretnim, bitnim temama (novo groblje) ali je to nedovoljno. Moraju da pronađu veću „firmu“. Da se možda pridruže Jankovićevom pokretu ili nekoj većoj stranci koja obećava. Kažu da i Jeremić pravi stranku, mada on meni nije nešto po volji. Hoću da kažem-mala firma u politici najčešće ostaje mala firma, valja tragati za istomišljenicima. 

Druga grupacija opozicije (Ristović i DS) je za sada jedinstvena. Uostalom, vlast ima komotnu većinu te joj i ne treba „kupovina“ odbornika. Znamo da se radi o koaliciji četiri stranke. Ruku na srce od svih njih budućnost jedino ima DS (ako ne potonu i oni). LDP je postala stranka talac svog lidera a i politika koju zastupa nije nikad nešto naširoko prihvaćena u Srbiji. To je stranka u nestajanju. Ovo što su dobili doneo je Ristović a Čeda ništa. Toplo preporučujem Ristoviću da dobro razmisli o promeni dresa, nije nikakva sramota promeniti stranku ako se pokaže lični integritet i prilično poštenje. Toga kod njega ima. Valja priznati i da je prošlo vreme Tadića i Živkovića te insistiranje i vezivanje za ove političke brendove nema političku budućnost. Sakupite se svi u jednu stranku, postavite na čelo Ristovića. Zaječar je isuviše mali grad da ima dvadeset stranaka, lidera, liderčića.

Ako to uradite sledeći korak je da definišete svoje osnovne ciljeve i na koji način namerevate da ih ostvarite. Odmah posle toga a najkasnije od jeseni krenite u ozbiljan politički rad. Imam tu puno saveta kako valja raditi ali mi se ne troši municija uludo. Ako nekome bude potreban savet, poduka, tu sam.

Da napravim završnicu, poentiranje. Sudbina ovog grada je ponajviše u rukama opozicije kako god vam to blesavo izgledalo. Ako se ujedine i nabace dobru političku franšizu i počnu opasno da duvaju u vrat vlasti ovi će mnogo više voditi računa o tome šta i kako rade. Neće tako lako kum Stefanović dobijati tendere za „izgradnju“ kapitalnih objekata.

Opozicijo-vi birate. Jedna varijanta je rast u opštem interesu ili da tavorite do narednih izbora zatvoreni u kancelarije i uske grupice. Sledeći potez je vaš. Baš i nije neki štos da budete privezak i ukras vlasti! To vređa i elementarnu inteligenciju. 

P.S. Moram da vam priznam da će biti jako teško pobediti vlast koja u svojim redovima ima dva akademika. Prvi je KV električar Danilo Katić( većnik za IT sektor i proizvodnju „vetra“) a drugi je Ofset Miki, savetnik za privredu i gubljenje vremena (za koga lično garantujem da ima završenu osnovnu školu).

Kratka napomena-ovo napred rečeno shvatite kao jednu malu zajebavanciju i razbibrigu u ovim sparnim danima.

 

16.6. 2017.                                                                                  Vlado Madžoski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *