ŽIVOT NA GRANICI – KISELA SVADBA

Sedoh na stolicu sa namerom da napišem ovu kolumnu i prvo što mi pade na pamet je ona, znate je sigurno, pričica o Perici. Pita ga učiteljica, znajući za velike probleme unutar njegove porodice, kako sada žive – odgovori odmah Perica – Učiteljice sad živimo super – malo se bijemo a malo se ne bijemo!

Ako ste pomislili da ova priča ima neke veze sa formiranjem lokalne vlasti u Zaječaru onda vam ja neću protivurečiti. To ste vi pomislili i u pravu ste!

Još jedna digresija, istog dana ustoličava se nova lokalna vlast i Dan je policije. Sluti li to na nešto?

Nije mi pošlo za nogom da lično budem jedan od svedoka ovog venčanja ali sam glavne utiske stekao gledajući izveštaje lokalnih televizija. Prvi utisak mi je bio da ovo venčanje Pokreta i SNS-a (kum je bio SPS) neodoljivo liči na svadbu iz filma Tango Argentino. Da vas podsetim, Bata Paskaljević se (u svojim osamdesetim godinama) venčava sa baš vidljivo mlađom nevestom. Tada sam ukapirao šta je to kisela svadba. E, to smo videli minulog petka!

Da bi do svadbe uopšte i došlo, svi partneri su morali sami da pojedu ono što su jedni drugima isporučivali mesecima unazad. Pokazali su se kao pravi političari, to je za njih bilo, što bi u mom selu rekli, pis of mnogo kake. Obrisaše ruke i usta onima koji ostaju u opoziciji a vrhunac, katarzu, doživesmo, kad Joković junački ustade i stade da brani lik i delo druga Zankova od opasnih napada iz redova opozicije! To kad videh shvatih šta je to stranačko bratstvo-jedinstvo! Da se izgine jedan za drugog!

Zaboraviše stranački prvaci šta su pričali: te sa ovima nećemo, a sa onima ne možemo. Tu se je posebno istakao mladoženja (ipak je od mlade postao ženik) Ničić. Nije hteo da čuje za kuma iz SPS-a ali je to potrajalo dok nije dobio svoje mišljenje brzom poštom iz Beograda. Svi su poručkali ono što su nama servirali sem, razume se, ekipe oko Ristovića i časnog stava Česmara. To sam i očekivao od njih. I jedni i drugi su pokazali da im nije do sirove vlasti, do nekih direktorskih mesta reda radi. U tim trenucima možete videti ko ima neke ideje i namere da stvarno nešto učini u korist javnog interesa a kome je samo da strpa svoju zadnjicu u državnu fotelju.

Da se kladimo da će Ničić, ubrzo, nekom zgodnom prilikom, saopštiti da je postao domazet (zet na kuću, član SNS-a) u našem a ne njegovom interesu.

Kad malo bolje razmislim, pa ovo je i logičan rasplet. Staro društvo je ponovo na okupu! Pa, obećano nam je da sve bude kao pre! Dirljivo je bilo slušati kako Ničić (serdar) predlaže Zankova (vojvodu) za predsednika skupštine. Skoro da su mi suze grunule kad su promenili uloge te je Stefan punog srca i odlučne pameti predložio Ničića za gradonačelnika! Ponovo na delu bratstvo-jedinstvo. Skoro ko Boro i Ramiz!

Napeto i sa velikim nestrpljenjem slušao sam izjavu novog gradonačelnika o novim putevima povratka na staro. Sa odlučnošću je glasno rekao da je prvi zadatak nove vlasti da u opusteli grad vrati ljude. Planira da, kako reče, “licka” Rgotsko i druga jezera u okolišu i da će se postarati da se “brzo otvaraju nova radna mesta”. Tu mi laknu-on je poznati ekspert za otvaranje novih radnih mesta. Pokazao nam je to od 2004. do 2013.godine. 

Šalu na stranu, očekivao sam jedan ozbiljniji pristup, izjave koje je dao u petak ispod su čak i njegovog nivoa! Da nam Ničić kaže šta će za grad da uradi u naredne četiri godine, kako će to da uradi, čime će to da uradi i sa kim će sve to da uradi. Čuli smo samo par bezličnih izjava koje nemaju nikakv smisao. To samo znači da smo ga stvarno najebali, oni nemaju plan! Nova vlast nema predstavu kako će da reši probleme. Bilo bi lepo da grešim. Ako je tako, hajde, neka nam nova lokalna vlast kaže lepo, polako, kako će da nas izvadi iz govana u kojima smo. Makar da na trenutak zaboravimo da su nas baš svi oni u ta govna ubacili! 

Sve će im biti oprošteno!

P.S. 1. Moram da priznam da mi je nekako, tom društvu, nedostajao starojko (Saša Mirković). Neće svadba bez starog svata. To više ne bi bila kisela svadba, kolo bi se igralo, pevaljke bi pevale! Ali, eto, nije preripio celzijus.

P.S. 2. Grad koji za većnika ima onakvog akademika kao što je Danilo Katić ne treba da brine za svoju budućnost. Tako je skroman da krije da je kv električar i da je uspešno završio Višu školu za obrazovanje radnika (V stepen stručnosti-skoro VKV) već se, onako skromno, predstavlja za inžinjera elektrotehnike. Neće biti mraka u Gradskoj kući dok je Katić tu. A gde je Danilo biće neko pomoćničko mesto i za Ofset Mikija (za koga ja i dalje garantujem da je završio osnovnu školu). Sve u svemu-i nema potrebe nabavljati ogrev za narednu zimu-tu su nama naša dva akademika. Biće žeško!

P.S. 3. Kako potpuno pouzdano saznajem u jednoj zaječarskoj medijskoj kući u petak su krkani ćevapi! Gomila ćevapa! Slavili? Treba pitati.

P.S. 4. Još uvek nema vesti kako je mlada prošla prve bračne noći. Pamtim Ničićevu izjavu za N1 da će intenzivno raditi na proizvodnji svog naslednika!

 

3.6. 2017.                                                                                                                                                                                                                                                                       Vlado Madžoski

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *