KRATEŽ: ŠTIPKANJE

Stariji dobro to znaju ali mlađe (ponajviše one koji treba da zasednu u fotelje vlasti za koju sedmicu) valja podsetiti da je i ovih dana aktuelna pojava “štipkanja”. Ne, ne radi se o vrsti mobinga ili bezazlenoj igri već se tako zove sitno pljačkanje sopstvene firme, države. Postoje brojne varijante “štipkanja” a ovog puta o zloupotrebi poverenih im vozila u javnim firmama i državnim institucijama.

Ako vam deluje da je priča bizarna a šteta nevelika hajde da malko razgrnemo temu. U Srbiji postoje više hiljada službenih vozila pa ako svi zloupotrebe nedeljno po 100 kilometara lako je izračunati koliko nas to košta. Mnogo, a živimo u vreme opake štednje. Ovi iz javnih preduzeća tako namiruju što im je država smanjila plate za 10% a gde da se namire penzosi?

Kad pričamo o “štipkanju” jasno je da se to ne odnosi na službena vozila privatnih firmi, banaka itd. Oni često dozvoljavaju svojim ljudima da se voze i u privatne srhe. Njihovo pravo a ja pričam o onima koji bezočno kradu od nas. Da dojasnim-kad kažem “štipkanje” to se odnosi na ljude koji voze službena vozila; svih javnih preduzeća, elktrodistribucija, privrednih komora, okruga, lokalnih organa, raznih udruženja građana….. Ako bi terali do kraja spisak bi bio povelik. Kao bizarne navodim primere iz GU Zaječara. Glavni šefovi, gradonačelnik BN, načelnica GU su “ladno” slali vozače u “specijalne misije” da se odveze paket sa hranom u Beograd za njihove mezimce. O našem trošku! Da ne spominjem odvoženje i dovoženje iz BG. Nije bio bolji ni Mirković. On je tako “silovao” gradsku karticu za gorivo, mazivo, krkanje, da kraja nema. A onda se pojavi licemer i kaže- Narodna kuhinja nije ukinuta, ima samo pauzu u radu! I, hop, evo ga sad -odbornik na listi SNS. Vrh iživljavanja je ipak bio “gradonačelnik” Velja. Njega je dovozio i odvozio do posla i kuće službeni vozač iako mu je kuća trista metara od posla! A, mora da se špara, ali na drugima.

Mislim da nema potreba da dalje “tresem prljavi tepih” već da podsetin na rešenje problema. Sva vozila moraju da budu jarko brendirana pa kad dripac krade od naših para da to svi vide i da se kupe spravice koje su jeftine-GPS te će se u svakom trenutku znati gde su službena vozila.

Šta mislite-znaju li za ove “mere” šefovi? Naravno da znaju ali ih ne primenjuju! Pitate zašto? Prosto-oni najviše kradu naše pare vozeći se službenim vozilima u privatne svrhe. Većina nas je koristila pogodnosti “štipkanja” ali dolazi vreme da se od toga odučimo, što pre tim bolje!

                                                                                       

Vlado Madžoski

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Slobodno-vreme Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *