ŽIVOT NA GRANICI – KORPA POKVARENIH JAJA

Niko ništa ne javlja, ćuti i GIK (Gradska izborna komisija) iako su šaputali da će  odmah po Đurđevdanu saopštiti zvanične rezultate izbora i podeliti plen (mandate). Stvari postaju sve rutavije! Neko kupuje vreme ili je nešto  bilo naopako?

Lokalni političari ne drže konferencije za novinare, valjda nemaju šta da kažu ili im još nije stiglo njihovo mišljenje iz Beograda. Ono što sam nekako i uspeo da isčeprkam i nije nešto ohrabrujuće. Naprotiv. Reče mi jedan prijatelj ako B. N. opet „dođe“ na vlast ja se odselih iz Zaječara. Prosto se pitam da li je moć „moćnika iz senke“ toliko jaka, da će veliku, punu korpu pokvarenih jaja (ekipa B.N.) ubaciti u Gradsku kuću i lokalnu vlast?

Već sam pisao da su sve izborne liste sastavljene od po nekoliko grupacija i da je  to je pravi teren za mešetarenje. Kako sada stvari stoje tu se neće znati ko će koga! Drže se sastanci odborničkih grupa u širem i užem (od poverenja ljudi) sastavu! Šizofrenija ante portas! Svi bi da uzmu sve a da ne daju ništa. Vlast postaje cilj a ne sredstvo. Sujeta ide napred i kao tenk gazi sve pred sobom. O tim političarima ću tek pisati, da ih pustim da pokažu sav sjaj svoje bede!

I, dok se lokalni političari (ne)uspešno dogovaraju kako i sa kim pod ruku ili kao rogovi u vreći, formirati lokalnu vlast, podsetiću ih na početne pozicije sa kojih kreću:

– Zaječar je grad pred finansijskim krahom.

– Zaječar je grad koji ima desetak hiljada stanovnika manje nego 1989.god.

– Zaječar je grad koji ima manje desetak hiljada radnih mesta nego 1989.god.

– Zaječar je grad u kojem se živi mnogo gore nego 1989.godine.

– Zaječar je grad u kome se svake godine upisuje sve manje đaka prvaka. Jedna škola postaje višak, nastavnici postaju višak, samo su politikanti na manjku!

– Zaječar je grad u kome je poslednjih desetak godina realizovana samo jedna veća privredna investicija (Gorenje).

– Zaječar je grad u kome vlast desetak godina ne obraća pažnju na investitore koji mimo njih (ne daju reket) ipak investiraju ovde (Kros Bajk, Delta Agrar).

– Zaječar je grad u kome lokalna vlast desetak godina ne prepoznaje prave razvojne šanse (podrška izgradnji kompleksa voćnjaka jabuka koji se pravi u ataru Vražogrnca ka Salašu-kažu da je Delta Agrar investitor, slična investicija se priprema na Bratujevcu). Šta o tome zna lokalna vlast, možda je pripomogla?

– Zaječar je grad u kome svaka veća kiša izaziva poplavu, ponajviše u ulicama koje su nedavno rekonstruisane. Pametnjakovići-uklonili ulične slivnike!

– Zaječar je grad (većinski) nezadovoljnih i nesrećnih ljudi. Penzioneri izdržavaju svoju decu i unučad a oni koji rade „nacepaju“ po dvadesetak hiljada dinara mesečno, taman da ne crknu od gladi do sledeće plate. Par stotina „dobrih“ plata u javnom sektoru samo podižu prosek i sakrivaju kolika smo sirotinja!

– Zaječar je grad koji je ubedljivo na začelju svih pokazatelja kvalitetnog života u Srbiji.

– Zaječar je grad u kome sadašnji političari žive, ako ne bolje, a ono bar isto kao što su živeli političari 1989. godine. Skoro bih se kladio da ovi današnji žive bolje. Zato, valjda i ne hitaju puno.

Ovom nabrajanju nikad kraja, mogao bih da „teram“ do hiljadu stavki mučnog života u Zaječaru ali je za pametne i ovo previše.  Koliko još mladih, školovanih treba da ode odavde da bi neko stavio prst na čelo?

 Rebus formiranja lokalne vlasti  je lako rešiv ali ima mnogo kočničara, kako saznajem svi manje ili više koče! Može im se.

Pade mi na um da vas priupitam- ma ima li puno pokvarenih jaja i u drugim (izbornim listama) korpama?

Već par dana imam osećaj u želucu da će se ekipa tzv.dipl.ekonom. B. Ničića dočepati vlasti. Tu može nekima i da lakne, o javnim problemima će brinuti ekipa akademika koju će predvoditi Katić i Đergović (za koje sam već garantovao da su diplomirali osmi razred osnovne škole) a tu su i optičar, građevinski tehničar, i tako gore i sve gore, koji će svakako naći način da uskoče u voz pobednika koji će nas odvesti pravo tamo gde treba. U materinu! 

 

                                                                        Vlado Madžoski

 

P.S. Narednih dana odlazim na dobrovoljni prinudni rad u Minhen. Preneću im naša iskustva kako se stvara efikasna lokalna vlast. Nema potrebe da kaskaju za nama. I, naravno-vraćam se da nastavimo gde smo stali. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *