SMENA GENERACIJA

Jučerašnji spin u Večernjim novostima, da je Boško Ničić sklopio koaliciju sa SNS-om je pokazao dve stvari: prvo da Večernje novosti i nisu tako ozbiljan medij kao što se misli i drugo da Boško Ničić nije sklopio nikakav dogovor i da gubi živce.

Nakon izbora, Ničić je u prvih desetak dana pokušao sve kako bi došao u priliku da nametne SNS-u i srpskoj javnosti svoju vizuju lokalne vlasti u Zaječaru. Međutim to mu nije pošlo za rukom. Opštenarodni skup je više ličio na epizodu „Top liste nadrealista“, a u gostovanju na N1 je razočarao sve one koji su verovali da je opozicionar, a ne lovac na fotelju gradonačelnika Zaječara. Još nekoliko medijskih nastupa je poslužilo za nabrajanje pod kojim uslovima Ničić hoće (ili neće) u koaliciju sa onima koje je najviše kritikovao minule 4 godine. Za to vreme ekipa okupljena oko njega se ponašala poput pijanih mornara koji su pristali posle duge plovidbe. Bilo je kafanskih tuča, pretnji novinarima, uvreda neistomišljenika, krivičnih prijava… Na kraju su pribegli i izmišljanju vesti, ali ni to nije dalo nikakav rezultat. Sada je pred njima period isčekivanja šta će reći oni od kojih sve zavisi, a to je SNS.

I dok su mnoge oči okrenute prema beogradskoj centrali ove partije, moram da podsetim da još nismo čuli šta kaže Ivan Čikarić, čovek koji je na izborima predvodio listu SNS-a i koji je  predstavljen kao nova generacija političara koja stupa na scenu. To je već u kampanji bilo jasno, jer od Ivana Čikarića nismo čuli velike reči, nije bilo uvreda političkih protivnika, nije bilo praznih obećanja… Nakon izbora je pokazao i da je strpljiv, može se reći mudar, jer nije reagovao ni na jednu Ničićevu „dimnu bombu“. Pustio je da se dim raziđe, da stvari postanu jasne, pa se oglasio i rekao da će, nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora, raditi na tome da Zaječar dobije najbolju moguću vlast u ovim okolnostima. 

Imam utisak da je baš Ivan Čikarić bio komponenta koja je nedostajala na lokalnoj političkoj sceni. Iza njega stoji moćna politička organizacija, ali on nije bahat, naprotiv ostao je pristojan i uljudan i zbog toga ima mnogo veći koalicioni potencijal od bilo kog drugog političara u Zaječaru. On ne postavlja uslove, njega niko nije izdao, prodao, razočarao… Jednostavno rečeno u pitanju je dijametralno suprotan način vođenja politike od onoga što su nam Ničić, Mirković i Ognjenović demostrirali duže od decenije. 

Zbog toga sa optimizmom očekujem rasplet ove utakmice, jer na terenu je igrač koji ima potencijal da pošalje u „zasluženu“ penziju stare „asove“ i otpočne novu eru političkog života u Zaječaru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *