ŽIVOT NA GRANICI (RAZUMA) DIMNI SIGNALI IZ SNS-a

Danima sam spominjao da se o rezultatima izbora ne izjašnjavaju oni koji bi to morali prvi da urade. SNS-ovci. Zankov (privremeni organ i opet odbornik)  i Vladan Paunović (kao šef SNS-a u gradu)  zaveli su potpunu blokadu. Bilo je lakše doći do predsednika države no do njih. To je jasna poruka javnosti. Očekivali su „blistavu i čistu“ pobedu (to je  kad se ima oko 30 odbornika)  te im je trebalo desetak dana da se malo priberu od nokdauna. To se da shvatiti ali su i oni trebali da shvate kako se dobijaju izbori. Evo šta je uradio njihov šef: idu izbori u Beogradu, sadašnji gradonačelnik Mali nema šanse da pobedi (kažu meritorna istraživanja) jer ima mnogo „putera“ na glavi. Postupak je jasan-valja ga skloniti i dovesti nekog ko ima dovoljno ugleda i integriteta da eventualno pobedi. To sam i ja rekao za Zaječar a ne da kompromitovanog gradonačelnika Velju postave još i za šefa Privremenog organa. Klasičan autogol, ali koji nije slučajno postignut.

Evo malog pojašnjenja: koliko god da je Zaječar mali grad, siromašan, ipak ima budžet od 2 i nešto milijarde dinara i ima tu i tamo  po javnim preduzećima potrebe da se nešto gradi, snabdeva. E, tu je caka. Od pare se radi! Ekipa koja je „zadužena“ od centrale SNS-a radi pre svega, slutim, u svom interesu. Sve mi se čini da su se više „družili“ sa Ničićem i podsticali autogolove. Pa, i najveće neznalice znaju da su džipovi bez tablica i „smaranje“ birača da izađu na izbore (kao da su retardi), pravljenje spiskova „sigurnih glasova“, davno prevaziđeni i kontraproduktivnih. Boks meč u izbornoj ćutnji! Da se smeješ dva sata! Postoje mnogo suptilnije metode kojima se podupire izborna kampanja neke stranke. Što se mene tiče ta ekipa je ponavljala „razred“ ali se nadam da mi nećemo ponavljati sa njima.

Ako nekome nije jasno, reći ću direktno –spoljni šefovi, kreatori kampanje, su potpuno promašili metu. Stvarno mislim da bi lokalni SNS-ovci (sa česmarima, svakako) postigli mnogo bolji rezultat da su im ruke bile potpuno „odvezane“. Nisam glasač ove stranke ali pišem ono što uspem da vidim i ukapiram. Nekome od „spoljnih“ je odgovaralo da Ničić opet postane ozbiljan igrač. Sa njim je sve jasno-trgovina i nameštanje tendera je, što bi rekli u mom selu, pis of kejk! 

Iako sam kivan na Zankova i Paunovića što ne odgovaraju na moje telefonske pozive (više ih, vala, neću zvati) mislim da bi odradili u nekim segmentima bolji posao od „stranog faktora“. Još bolji utisak na mene i javnost, čini mi se, ostavlja ekipa koju predvodi mladi Čikarić. Samo je trebalo pustiti ih da se razmahnu, nemaju putera na glavi, insistirati da AV svakako dođe tih dana i sve bi bilo drugačije a ne da se nad nas nadvije opasnost da se najveći upropastitelj Zaječara, Ničić ponovo dokopa gradskog budžeta! Shvataju li ti ljudi da su finansije grada i dalje i katastrofalnom stanju i da nam samo malo fali da potonemo načišto?!

 Da ne bude zabune, Čikarića sam danas prvi put video u životu, na konferenciji za novinare. Dobio sam broj njegovog mobilnog i nadam se lepim manirima. Ne postoji niti jedan razlog da o bilo kome pišem ono što ne mislim što i za njega važi. Nadam se da zna da se političari lako potroše, posebno ako se previše savijaju a troše ih oni oko njega „gurajući“ ih ka vatri. Njegov uspeh će biti srazmeran sposobnosti da ujedini one oko sebe i da se odupre onima iz (svojih redova) kojima je lični interes na prvom mestu a za narod koskice i minimalac.

Reč dve o dimnim signalima. Dok smo (novinari i snimatelji) uredno čekali pred zatvorenim vratima SNS-a  unutra je trajao sastanak novih odbornika. Na kakvim su mukama shvatio sam kad su otvorili vrata-oblak duvanskog dima zamalo da nas pokosi. Predlažem da im oprostimo nepoštovanje zakona o zabrani pušenja pod uslovom da donesu odluke koje će biti u interesu većine građana.

Nakon tog sastanka novinari su obavešteni da će pregovori o koaliciji početi tek kad se zvanično proglase rezultati izbora (GIK). To nam odmah kaže da SNS „kupuje“ vreme, da se vode teški pregovori unutar stranke sa kim ići u koaliciju. Ne bih da se mešam ali bih poželeo da se odbornici odupru svakom rešenju koje je u interesu „spoljnih“ saradnika za koje je ovaj grad samo plen koji treba čerečiti sa „pravim“ partnerom. Slutim da im je Ničić tu najmiliji, kod Ristovića se baš ne bi „najeli“.

Svaka koalicija je gore rešenje od vlasti jedne stranke ali u Zaječaru su i sve liste sastavljene od nekoliko grupacija. To je idealno polje za razna mešetarenja. Zato valja tragati za najmanje lošom koalicijom. To će biti najbolja vlast koju u ovom trenutku možemo dobiti. Svi koji priželjkuju nove izbore neka odmah upišu ovu godinu kao „piši propalo“. Agonija lokalne vlaste može da potraje jako dugo a ja mogu samo da javno kažem-ekipa iz SNS-a je na potezu. Danas su saopštili da mogu sa svima da pregovaraju a ja mislim da i oni znaju da je uvek bolje biti u koaliciji sa nekim ko je „slabiji“ nego sa Ničićem (koji ima isti broj odbornika) kome je vlast jedini način podmirivanja dugova za kampanju. Setite se šta je sve radio. To će biti dovoljno.

Pamćenje ima svrhu ako nas opomene i spreči da pravimo budalaste greške koje posle mi plaćamo. Već ih plaćamo!

 

                                                                                              Vlado Madžoski

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *