Danas su predsednički izbori. Glasačka mesta otvorena do 20 sati (VIDEO)

U 7 sati otvorena su birališta na izborima za predsednika Republike Srbije na kojima se građani opredeljuju između 11 kandidata. Pravo glasa ima 6.724.949 upisanih birača, a to mogu da ostvare na ukupno 8.396 biračkih mesta do 20 časova. Na teritoriji Grada Zaječara pravo glasa ima 53.302 birača. Oni će glasati na nekom od 69 biračkih mesta.

Birači biraju između sledećih kandidata: Saše Jankovića, Vuka Jeremića, Miroslava Parovića, Saše Radulovića, Luke Maksimovića, Aleksandra Vučića, Boška Obradovića, Vojislava Šešelja, Aleksandra Popovića, Milana Stamatovića i Nenada Čanka.

Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana.

RIK podseća da će birači kojima je istekla lična karta moći da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

Svi birači trebalo je da dobiju obaveštenje sa adresom biračkog mesta na kojem će moći da glasaju, pri čemu nisu dužni da to obaveštenje ponesu na glasanje, saopštio je RIK.

Birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, mogu da glasaju ukoliko do 11 časova na dan izbora o tome obaveste birački odbor, naveli su u RIK-u.

Takođe, ukazuju i da birači sa invaliditetom mogu da na biračko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima.

Na izborima za predsednika Srbije glasa se na ukupno 53 biračka mesta u inostranstvu, u 32 zemlje. Biračko pravo u inostranstvu moći će da iskoristi ukupno 11.590 državljana Srbije. Juče su srpski glasači već iskoristili svoje pravo u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Izbori 2017 Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *