Ekipa Tehničke škole iz Obrenovca pobednik prvog ARDUINO Kupa Srbije u Zaječaru (FOTO)

ARDUINO Kup prvi put je organizovan za učenike srednjih tehničkih škola iz Srbije, a inicijator i prvi domaćin bila je Tehnička škola u Zaječaru. Prvo mesto na ovom takmičenju osvojila su dvojica maturanata Tehničke škole u Obrenovcu – Veljko Tomašević i Ivan Golubović, čija je prezentacija rada “Automatizacija proizvodnje u plastenicima”, osvojila najviše bodova žirija.

Drugo mesto pripalo je Tehničkoj školi iz Kosjerića za rad “Primena arduino platforme u navodnjavanju”, a trećeplasirana bila je ekipa Tehničke škole “Rade Končar” iz Beograda sa radom “Upravljanje i kontrola rada CNC mašine.

Svi takmičari imali su 6 minuta za prezentaciju svog rada i 4 minuta da odgovaraju na pitanja četvoročlanog žirija koji su činili: dr Danijel Danković sa Elektrotehničkog fakulteta u Nišu, dr Dušan Stefanović sa Visoke tehničke škole strukovnih studija u Nišu, Igor Kocić iz Fabrike kablova u Zaječaru i Nenad Milojković iz Hajnekena u Zaječaru.

Bilo je prijavljeno ukupno 13 radova i ekipa iz 8 gradova Srbije, a cilj takmičenja kako su istakli organizatori je da se pokaže da srednjoškolci tokom svog obrazovanja osim teorijskog stiču i praktično znanje koje može imati primenu u svakodnevnom životu.

Domaćini iz zaječarske Tehničke škole imali su podršku Zajednice elektrotehničkih škola Srbije i brojnih obrazovnih ustanova i sponzora, pa se nadaju da će resorno Ministarstvo ovo takmičenje uvrstiti u redovna školska nadmetanja od naredne školske godine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *