Zaječarcima predstavljen prvi roman Irene Jović Stanojević ŠANKO SI BONKA ZALIBI (VIDEO)

Priča o čuvenom zaječarskom muzičaru Šanku Diškoviću i njegovoj tragičnoj ljubavi prema Bonki, nakon pesme i dokumentarne reportaže, sada ima i svoje romaneskno izdanje. Sinoć je zaječarskoj publici predstavljena knjiga “Šanko si Bonka zalibi” Irene Jović Stanojević, koja je još kao novinar istraživala priču o ovom zaječarskom violinisti i njegovoj nesrećnoj mladalačkoj ljubavi.

Brojni Zaječarci, poštovaoci lepe pisane reči, došli su da pozdrave roman prvenac o Šanku i Bonki Irene Jović Stanojević, sada vlasnice knjižare, a nekada radijskog i televizijskog novinara, kada je i započela priču o čuvenom zaječarskom violinisti koji je bio osuđen za ubistvo svoje nesrećne ljubavi Bonke. Ova priča i traganje za novim pojedinostima, koju je nekada pretočila u radijsku reportažu, nikada je nisu napustili i na nagovor prijatelja odlučila je da je pretoči i u roman i, kako je istakla, na neki način ga rehabilitovala. 

Knjigu u izdanju Kaligrafa potpisuju kao urednik pesnik Miloš Petković i recenzent Slavoljub Gacović koji su istakli da je knjiga značajan doprinos zavičajnoj istoriji i jedna šira slika Zaječara s kraja 19. i početka 20. veka. 

Promociju je upotpunilo čitanje odlomaka iz romana kao i nekoliko verzija pesme „Šanko si Bonka zalibi“, u izvođenju Miloša Jakovljevića na kavalu i članova orkestra “Romansa”. 

Na kraju publika je mogla da kupi knjigu sa posvetom autorke. Planirano je da uskoro knjiga bude predstavljena i meštanima Velikog Izvora, zaječarskog sela odakle su junaci romana.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *