Za veću ravnopravnost i prihvaćenost mladih sa Daunovim sindromom (VIDEO)

Udruženje L DOWN u Zaječaru obeležilo je Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom, programom koji je izveden sinoć u zaječarskoj muzičkoj školi. Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine. U proseku se jedno od 650 novorođenčadi rađa sa njim, a poremećaj sprečava normalan razvoj.

Deca i mladi iz udruženja L DOWN nisu usamljeni u Zaječaru i za obeležavanje ovog dana u pomoć su pritekli prijatelji iz Dečjeg centra, Oblutka, osnovnih škola i muzičke škole kako bi brojnoj publici prikazali ono što vole i umeju. Kazivanje poezije, dramski prikaz, predstava Zlatno srce, sve to pokazuje da saradnja i podrška daju rezultate.

Gosti ove večeri povodom svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom bili su i članovi Fondacije za pomoć i podršku osobama sa smetnjama iz Vidina, sa kojima Zaječarci sarađuju.

Deca sa Daunovim sindromom ne treba da budu vidljiva samo 21. marta, jer ih društvo ionako previše sakriva. Svi zajedno treba da im omogućimo da se osećaju ravnopravno i prihvaćeno, jer jedino tako možemo funkcionisati kao društvo.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *