Dani Bitef teatra počeli u Kladovu

Bitef teatar u okviru proslave 28. rođendana najavio premijeru “Tri lica samoće”. Performans “Ovo je irski ples”  u koreografiji Džin Batler, 9. marta

Dani Bitef teatra počeli su u petak na njegov 28. rođendan i to na lepom plavom Dunavu – nimalo slučajno, jer su u ovoj pozorišnoj kući pokrenuli akciju zajedničkog promovisanja umetničkih vrednosti i prirodnih lepota Srbije. Prva stanica rođendanske proslave bila je Kladovo, kao i obilazak značajnih lokaliteta iz vremena rimske imperije Trajanovog doba i dačanskog kralja Decebala. Tako bi jedna od Bitefovih predstava uskoro mogla da bude izvedena upravo na nekom od ovih mesta istočne Srbije, čija istorija seže u najdublju prošlost.

Još od osnivanja 1989. godine, ovaj teatar otvoren je za umetnička istraživanja, nove pozorišne tendencije, rušenje svih granica, uz obavezu stalnog posvećivanja pažnje savremenom plesu i teatru pokreta.

– Proslavu smo počeli nastupom subotičkog pozorišta “Deže Kostolanji”, a 9. marta na našoj sceni održaće se savremeni plesni performans pod nazivom “Ovo je irski ples”, u koreografiji Džin Batler. Planiramo i uzvratnu posetu Bitef dens kompanije – ističe Miloš Latinović, direktor Bitef teatra. – Sredinom marta na repertoaru je premijera komada Željka Jovanovića “Tri lica samoće” (režija Filip Marković) rađena u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem. To je priča o najugroženijoj populaciji u vreme ratova, ženama, njihovom tužnom i samotnom životu u teškim okolnostima.

Na skveru “Mira Trailović” tokom celog meseca biće različitih dešavanja. Između ostalog, na programu je plesni performans “EU-ROPE” (autori Gizela Fantakuzi iz Argentine i Franko Saketi iz Italije), predstava “Alan Ford, epizoda Povratak otpisanih” koparskog Gledališča, a krajem meseca predstava “Novo doba” Bitef teatra (režija Dino Mustafić) nastupiće na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

– U planu nam je predstava “Makbet”, koju realizujemo kao plesnu koprodukciju sa Tivtom, dok u saradnji sa Narodnim pozorištem i Jernejem Lorencijom očekujemo ostvarenje pod radnim naslovom “Epika balkanika”. Ova predstava će se naći i na programu narednog Bitef festivala – kaže Latinović. – Do kraja sezone imaćemo i jedan plesni spektakl, jer će Isidora Stanišić raditi predstavu “Revolucija” – povodom sto godina Oktobarske revolucije.

Najteže je obuzdati naše želje da ne iskoračimo predaleko, da se pokrijemo jorganom koji nam je po meri. Nije to uvek lako, ali nas takav stav čuva od megalomanije. Mi tačno danas znamo našu meru, a ona nije ni preko ni ispod – mere. U svakom slučaju, na svoj 28. rođendan, Bitef teatar je važan činilac kulturnog života Srbije – naglašava Latinović.
 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *