Ptičji grip u pojedinim selima opštine Kladovo

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprava za veterinu proglasili su zaraženim područje Male Vrbice u prečniku 3 kilometra koje obuhvata i selo Kostol. Ovo područje je zaraženo Avijarnom influencom ( ptičjim gripom) kod divljih ptica , izazvanom visoko patogenim sojem virusa H5N8, dok su područja od 10 kilometara od žarišta koja obuhvataju Kladovo, Kladušnicu, Veliku Vrbicu, Rtkovo, Korbovo i Vajugu proglašena ugroženim od zarazne bolesti, saopšteno je na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Definisan je i niz preventivnih mera koje su usklađene sa Rešenjem resornog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za delovanje u takvim sitacijama. Građanima je naloženo da obave popis pernate živine i sprovedu dezinfekciju svojih domaćinstava a na snazi je zabrana prometa i trgovine živine, živinskog mesa i jaja na pijacama. Zabranjeni su lov i ribolov, a na zborovima građana stručni timovi upoznaće stanovništvo u navedenim naseljima o merama koje je neophodno preduzeti u novonastaloj situaciji. Nadležne službe dobile su naloge da se na zaraženom i ugroženom području radi suzbijanja i iskorenjivanja bolesti sprovede niz drugih aktivnosti radi sprečavanja širenja ptičjeg gripa.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *