RARIS organizuje medjunarodnu konferenciju povodom početka projekta Biseri TransDunava

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije zajedno sa Austrijskom agencijom za zaštitu životne sredine organizuje sutra u Beogradu medjunarodnu konferenciju povodom početka realizacije projekta TransDanube.Pearls (Biseri TransDunava) – Mreža za održivi transport duž Dunava. Projekat se realizuje  u okviru Dunavskog Programa a finansira od strane Evropske unije. Region Dunava je inače jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija Evrope. Većina putovanja u regionu Dunava obavlja se automobilima, što ima negativan uticaj na životnu sredinu i stanovništvo. Projekat TransDanube.Pearls ima za cilj da uspostavi održivi transport u turizmu duž Dunava kroz izgradnju mreže održivog transporta.

U projektu učestvuje 15 organizacija iz 9 zemalja. On je važan za Srbiju, izmedju ostalog i iz sledećih razloga-izradiće se prethodna studija opravdanosti za izgradnju sistema za rentiranje bicikala i/ili e-bicikala u oblasti „Gvozdena vrata“, pomoći će se boljem sistematizovanju i većoj dostupnosti saobraćajnih informacija, odabraće se destinacija kojoj će se pomoći da postane „biser“ Dunava a koja će biti uključena u Evropski turistički proizvod „Biseri Dunava“.

Centralni element projekta je uspostavljanje mreže destinacija (“Danube.Pearls” – „Biseri Dunava) posvećenih održivom transportu za turiste i stanovnike duž Dunava koje podržavaju transnacionalnu saradnju između različitih aktera iz saobraćaja i turizma. Razvoj zajedničkih transnacionalnih standarda i organizacionih struktura će obezbediti nastavak rada ove mreže i po završetku projekta. Projekat će raditi na razvoju usluga održivog transporta i poboljšanju kombinacije različitih transportnih sredstava unutar i između destinacija. Osnivanje regionalnih centara i formiranje informacionih platformi za transport doprineće većem korišćenju održivih transportnih sredstava  u regionu Dunava.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *