Majdanpek: Locirana pumpna kućica na 20-ak metara dubine jezera

Pripadnici ronilačko-spasilačke jedinice MUP-a danas su ceo dan pretraživali jezero površinskog kopa Rudnika bakra Majdanpek, u potrazi za telom juče nastradalog radnika Tomislava Maksimovića iz Blizne, koga je vodeni talas, nastao obrušavanjem zemlje, povukao u jezero sa sve pumpnom kućicom u kojoj je radio.

Kako T1 televizija na licu mesta saznaje, ronioci žandarmerije su uspeli danas da lociraju kućicu na dubini od 20-ak metara, pa će sutra pokušati njeno izvlačenje uprkos debelom mulju u jezeru koji onemogućava rad roniocima.

Šta se u stvari dogodilo u petak, 24. februara, u 13,30 utvrdiće istraga. Očevici kažu da se munjevitom brzinom, bez nekih nagoveštaja i kako niko do sada tako nešto nije video, na jezeru u površinskom kopu “Južni revir” stvorio talas koji je u trenu odneo nesrećnog radnika, trafo i kućicu u kojoj se dežuralo uz tri pumpe na odvodnjavanju.

Zna se da je neposredno pre nesreće zabeleženo više zemljotresa u susednim zemljama, da su te seizmološke aktivnosti registrovane i u Seizmološkom zavodu Srbije, pa se ne isključuje mogućnost da je i to imalo uticaja na jačanje vodenog talasa do neverovatnih četiri ili pet metara, koliko je morao da ima da bi doslovce “progutao” nesrećnog radnika i objekte na obali, navodi borski “Kolektiv”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *