Svedočenje o pobedi nad variolom pre 45 godina (VIDEO)

Zavod za javno zdravlje “Timok” i Rajačka škola zdravlja organizovali su sinoć u Radul begovom konaku izložbu i predavanje povodom 45 godina od uspešno okončane epidemije variole na Kosovu. Govorili su epidemiolog Predrag Marušić i doktor Petar Paunović.

Velike boginje spadaju među najsmrtonosnije bolesti s kojima se suočilo čovečanstvo, a u prošlosti su ubijale i do 60 odstio zaraženih odraslih i više od 80 odsto zaražene dece. Virus Variola vera je samo u 20. veku odneo 300 miliona života. Poslednja epidemija variole u Jugoslaviji iz 72. odnela je 59 života, a obolelo je 300. Tada je vakcinisano 18 miliona Jugoslovena.  

Zahvaljujući svetskoj vakcinatorskoj kampanji, Svetska zdravstvena organizacija je krajem 1979. godine, proglasila variolu – iskorenjenom. Sedam godina pre toga, u februaru i martu 1972. godine, odigrala se velika epidemija variole na Kosovu, na koju je posetioce Radul begovog konaka podsetio pričom doktor Petar Paunović neposredni učesnik ovih događaja. On je tada kao lekar specijalizant preventivnih grana medicine u Beogradu, poslat sa još 15-ak kolega na Kosovo, u žarište bolesti, gde je proveo 35 dana. 

Uzorci zloglasnog virusa velikih boginja, uzročnika jedne od najsmrtonosnijih bolesti u istoriji, nalaze se su u dve strogo čuvane laboratorije – u Americi i Rusiji. Uništenje ovog zloglasnog virusa priprema se decenijama, ali s obzirom na veliku moć u eventualnom biološkom ratu, to se siguno neće uskoro i realizovati, čulo se na skupu.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *