BLUZ OSMEH za Dan pozorišta u Zaječaru

Povodom Dan Pozorišta “Zoran Radmilović” u Zaječaru, u petak, 2. februara publika će imati priliku da pogleda najdugovečniju predstavu na repertoaru “Bluz osmeh” po tekstu i u režiji Miroljuba Rikija Nedovića. Početak je u 20 sati.

Pozorište u Zaječaru formirano je 2. februara 1947. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava, koja je odigrana, u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma, na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva. Sa samo dva profesionalca, prva pozorišna sezona donela je 7 premijera i 82 reprize, koje je videlo više od 20.000 ljudi. Na repertoaru su bili komadi: Zona Zamfirova, Banović Strahinja, Koštana, Nikoletina Bursać, Gospođa ministarka, Čvor, Protekcija, Afera nedužne Anabele, Sumnjivo lice, Boing-Boing. 

Na inicijativu ljudi iz zaječarskog pozorišta 1965. godine u Zaječaru je osnovan jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji – Susreti profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“. Zaječar je šest puta bio domaćin ovog festivala, a ansambl pozorišta osvojio osamdeset nagrada na festivalima koji su održavani širom Srbije, čime se svrstava u najuspešnije pozorišne ansamble u zemlji.

Oblasno narodno pozorište bilo je i sresko i opštinsko i gradsko, zatim Narodno pozorište Zaječar-Bor i Pozorište Timočke krajine, da bi za 45-ti rođendan, 1992. godine dobilo ime Pozorište „Zoran Radmilović“, po velikanu srpskog glumišta koji je i rođen u Zaječaru. Komadi: Svačije, Seme, Zapali me, Balada iz predgrađa, Agonija, Marko Kraljević i Musa Kesedžija, Sibila, A Leonardo, Ženidba i udadba, samo su deo ostvarenja koja su pobudila pažnju publike ali i stručnog dela javnosti, osvojivši, ne mali broj nagrada za glumačko izvođenje, režiju, scenografiju i kostime, na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu.

1992. godine osnovani su Dani „Zorana Radmilovića“, smotra najboljih pozorišnih ostvarenja, a nagrada koja nosi Zoranovo ime, u glumačkom svetu, važi za prestižnu. Od 2009. godine održava se i „Zaječar“, pozorišni festival koji svake godine okupi najmađu publiku, a spada u sam vrh pozorišnih festivala za decu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *