U ČETVRTAK U 20h NA DRUGOM PROGRAMU RTS-a DOKUMENTARNI FILM „KAP“ (VIDEO)

U četvrtak 26. januara, na Drugom program RTS-a u 20h, biće emitovan istraživački dokumentarac “Kap”. Film prati dvogodišnju borbu građana Zaječara da utvrde razloge presušivanja, a zatim i zagađenja arteskih česama koje su najveće prirodno dobro grada i izvor čiste vode koju svakodnevno, generacijama koristi većina stanovnika.  

Ispostavilo se da je uzrok presušivanja i zagađenja česama, arteska bušotina hotela Srbija TIS. Tada je počela borba privatnog i javnog interesa, borba u kojoj su sa jedne strane bili obični ljudi, a sa druge strane privatni interesi vlasnika hotela koje su štitili nadležna inspekcija Ministarstva rudarstva i energetike, ali i gradonačelnik Zaječara. Iako se činilo da građani nemaju šanse protiv sistema, političara i lokalnih tajkuna, oni nisu odustali, već su u odbrani svojih arteskih česama pokazali upornost i doslednost vrednu divljenja.

Priča je lokalnog karaktera, ali ima univerzalnu poruku, jer u pitanju je borba običnih ljudi, za čistu vodu, koju žele da preotmu kompanije radi sticanja profita…

Scenarista i reditelj filma je Dušan Vojvodić, a koreditelj Milina Trišić. Film je sufinansiraralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *