Zahvaljujući donatorskim fondovima Stefan Maksimović iskoristio priliku za stručno usavršavanje u Rusiji

Zaječarac Stefan Maksimović, student treće godine Medicinskog fakulteta u Beogradu, dobio je priliku da provede mesec dana na stručnom usavršavanju kroz naučnu razmenu u Moskvi. Za taj put potrebnu pomoć pružio mu je Fond Željko Vasić, koji funkcioniše u okviru zaječarske Fondacije “Iskorak”, u saradnji sa Fondacijom Karić. 

Kao jedan od najboljih studenata svog fakulteta, Stefan je tokom boravka u Rusiji radio na moskovskom Kliničkom naučno-praktičnom centru i to na Odeljenju intenzivne nege, kao i u okviru dve laboratorije (laboratorija za imunologiju Infektivne klinike Univerziteta A. I. Evdokimov i laboratorija Instituta za kancerogenezu. Stefan se tu susreo se sa najmodernijom tehnologijom, hiruškim operacijama koje izvode roboti, najsavremenijim pristupima u lečenju bolesnika i drugim inovativnim metodama u kliničkom i laboratorijskom radu, stekavši dragoceno iskustvo. Na Stefana je poseban utisak ostavio rad u laboratoriji za patofiziologiju, gde je imao uvid u najnovije modele eksperimenata u lečenju malignih oboljenja. 

Tokom jednomesečnog boravka u Rusiji, Stefan je boravio u porodici mongolskog porekla, rodom iz Burecije, oblasti oko Bajkalskog jezera u Južnom Sibiru. Pored napornog rada, on je uspeo da upozna kulturne i istorijske znamenitosti Moskve, ali i da obiđe Sankt Peterburg koji, po njegovim rečima, u potpunosti odgovara epitetu “Kulturna prestonica Evrope”. Takođe, on je tokom svog boravka stekao i brojna prijateljstva sa vršnjacima i vršnjakinjama iz Rusije sa kojima je ostao u bliskom kontaktu. Ono što svakako neće da zaboravi je i ruska zima, za koju kaže da je bila jaka već u oktobru. 

Ovaj mladi naučnik ističe da su ovakva iskustva ne samo poželjna već i obavezna tokom studiranja, te iskreno preporučuje svojim kolegama i koleginicama da, bez obzira na fakultet, aktivno traže slične prilike za profesionalno i lično usavršavanje. Takođe, on izražava nadu da ima još mnogo onih u privatnom sektoru, koji su spremni da prepoznaju značaj i podrže što kvalitetnije obrazovanje mladih ljudi, kao što su to u ovom slučaju učinili Fond Željko Vasić i Fondacija Karić. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *