Održan 33. “Božićni uspon na Rtanj” (FOTO)

Minulog vikenda, u podnožiju planine Rtanj, okupili su se planinari iz Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, u želji da po 33. put savladaju najviši vrh ove zagonetne planine. Iako su vremenski uslovi bili krajnje surovi, a udari vetra i niska oblačnost ostavljali su jako malo nade za uspešan uspon, 650 učesnika iz 70 društava krenulo je ka vrhu severnom i južnom stranom Rtnja.

Dubina snega kretala se između 25 i 40 centimetara, a mestimično je na stazi preovladavao led.  U toku uspona nije došlo do povređivanja, a doprinos tome imala je dobra organizacija vodičke službe uspona, kao i odlična raspoređenost i angažman timova Gorske službe spasavanja Srbije sa 34-voro članova. O bezbednosti učesnika na stazi starao se i 35. član Gorske službe spasavanja – ljubimac učesnika uspona – spasilački pas Šiba, koja je širom regiona poznata po svojoj hrabrosti i veštinama.

Iako je učešće na usponu najavilo više od 1000 učesnika, značajan broj je odustao od učešća u poslednjem trenutku, zbog najavljene ledene kiše i lošeg stanja na putevima.

Organizatori su zadovoljni odazivom, a najsrećniji zbog činjenice da nije bilo povređenih.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *