Ekološki Filterantracit iz doba Jure (VIDEO)

Rudnik antracita “Vrška Čuka”, nalazi se nedaleko od Zaječara u Istočnoj Srbiji, pod padinama istoimenog planinskog vrha. To je jedini rudnik antracita u Srbiji. Po svojoj genezi i kvalitetu vrlo je redak u svetu, jer je ugalj koji se ovde otkopava iz doba Jure, kažu geolozi. Koristi se za filtriranje vode, a na nedavnom takmičenju za Tehnološku inovaciju, tim EKO AKVA koji ga je osmislio, osvojio je četvrto mesto. Filter antracit je proizveden od ovog jedinstvenog prirodnog uglja bez hemijske i termičke aktivacije. Pravi je ekološki proizvod, a ono što ga izdvaja od ostalih aktivnih ugljeva je što se nakon nekoliko godina upotrebe uspešno može reciklirati.

Problem je što za sada ovaj rudnik nema izgrađeno postrojenje za proizvodnju filterantracita, pa se on ovde proizvodi ručno i u malim količinama. Tržišni potencijal je veliki i sve započete aktivnosti vode ka ostvarivanju osnovnog cilja, a to je čista i zdrava voda za budućnost.

Pilot postrojenje za filtriranje antracitom je u zaječarskom vodovodu, gde se nadaju da će primenom ovakvog filtera značajnije poboljšati kvalitet vode. Filterantracit je u idejnom rešenju buduće rekonstrukcije Fabrike vode gde će biti korišćen kao drugi sloj uz kvarcni pesak.

U 2017. godini u Rudniku “Vrška Čuka” planiraju da proizvedu 10 tona filterantracita, ali ako se izgradi postrojenje može se proizvesti  i mnogo više. Overene rezerve antracita iznose milion i po tona, a potencijalne rezerve u basenu su 10 miliona tona. Sa planiranom proizvodnjom od 10.000 tona godišnje, vek eksploatacije je preko 100 godina, što Rudniku „Vrška Čuka“ kod Zaječara garantuje budućnost.

 

Ovaj prilog sufinansiran je sredstvima Grada Zaječara a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.