Najsnažniji aplauz za “39 stepenika” Pozorišta Boško Buha, u subotu dodela nagrada i svečano zatvaranje 25. Dana Zorana Radmilovića (FOTO)

PRETPOSLEDNJE VEČERI DANA ZORANA RADMILOVIĆA, U ZVANIČNOJ KONKURENCIJI ZA NAGRADE JOŠ JEDAN SJAJAN KOMAD NA DASKAMA KOJE ŽIVOT ZNAČE – 39 STEPENIKA PO ROMANU DŽONA BEKENA I FILMU ALFREDA HIČKOKA U REŽIJI VLADIMIRA ALEKSIĆA I IZVOĐENJU POZORIŠTA BOŠKO BUHA IZ BEOGRADA – ZORANOV BRK ZA GLUMCA VEČERI PRIPAO  GORANU JEVTIĆU – NAJDUŽI I NAJSNAŽNIJI APLAUZ UZ OVACIJE GOVORI DA OVAJ KOMAD ULAZI U NAJUŽI IZBOR ZA NAJBOLJU PREDSTAVU NA FESTIVALU PO OCENI PUBLIKE

Publika je gledajući predstavu 39 STEPENIKA u režiji Vladimira Aleksića uživala, smejala se i aplaudirala na otvorenoj sceni iz slike u sliku. Videli smo jednu urnebesnu komediju u kojoj je možda i svaki od glumaca zaslužio Zoranov brk. Pa ipak žiri je odlučio, kako je Željko Hubač rekao na dodeli, u paleti nekoliko sjajnih tumačenja, da Zoranov brk dodeli Goranu Jevtiću. Da su nagradu dobili Andrija Milošević, Viktor Savić ili Anastasia Mandić izbor ne bi bio pogrešan.

Davor Marušić v.d. upravnika pozorišta i direktor festivala je potsetio prisutne da je Goran Jevtić ujedno i poslednji dobitnik nagrade “Zoran Radmilović” na Sterijinom pozorju 2014. godine i izrazio nezadoljstvo što se ta nagrada više ne dodeljuje. 

Goran Jevtić: “Trenutno pokušavamo da kao Udruženje dramskih umetnika Srbije pokušavamo da vratimo tu nagradu u okviru Sterijinog pozorja ili kako god jer smatramo da je to veliko ime srpskog glumišta i kulture. Ta nagrada koja ima tu veliki i dugu tradiciju treba i  dalje da postoji.“  

Na konferenciji za novinare nakon predstave govoreći o nagradi rekao je da je “Predstava krajnje kolektivna i da ipak možda treba da se napravi presedan i da se Zoranov brk dodeli celom ansamblu. Jedan organizam su ovo četvoro ljudi. Tako da se svi dobro osećamo. Divno nam je bilo na festivalu i sve što ima 25 godina tradicije je vrlo značajno.”

Na pitanje novinara koliko je teško presvući se toliko puta u toku jedne predstave i odigrati toliko različitih uloga, Jevtić je rekao “Andrija i ja smo kao ofingeri i mi samo ovako stanemo i sve drugi rade”, rekao je kroz smeh laureat Zoranovog brka. 

Andrija Milošević: “To suštinski se pretvori u uživanje. To je suština predstave, ova predstava jeste jedan svojevrsni spektakal. Stvarno uživamo. Nešto ovakvo stvarno ne možete videti u Srbiji.”

U Zaječaru je večeras bio i Vladimir Aleksić, upravnik i reditelj komada koji nije krio zadovoljstvo reakcijama publike: „Nema veče sreće za jednog reditelja nego kad čuje taj višeminutni aplauz.“  

Pre početka predstave, u okviru pratećeg programa, održan je razgovor sa Željkom Hubačem, dramskim piscem, dramaturgom i v.d. direktorom Drame Narodnog pozorišta Beograd. Razgovor je vodio Aleksandar Milosavljević, dramaturg.

“Dani Zorana Radmilovića” se završavaju sutra, kada će žiri saopštiti ko je dobio nagradu festivala za najboljeg glumca. Tada će biti uručena i nagrada publike kao i nagrada “Krstomir Milovanović za vizuelni identitet”. U čast  nagrađenih biće izveden komad “FRENKI I DŽONI” Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Tee Puharić.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *