Branimiru Brstini “Zoranov brk” za ulogu u predstavi “Makbet” Ateljea 212 (FOTO)

ŠESTE VEČERI DANA ZORANA RADMILOVIĆA PUBLIKA GLEDALA PREDSTAVU “MAKBET”, KOJU JE PO TEKSTU EŽENA JONESKA IZVEO ANSAMBL ATELJEA U REŽIJI ANĐELKE NIKOLIĆ – PUBLIKA JE UŽIVALA ČESTO PREKIDAJUĆI GLUMCE SMEHOM – UVEK KAD GOSTUJE MATIČNO POZORIŠTE ZORANA RADMILOVIĆA SALA POZORIŠTA, KOJE NOSI NJEGOVO IME, ISPUNJENA JE DO POSLEDNJEG MESTA – ZORANOV BRK OTIŠAO U RUKE BRANIMIRA BRSTINE ZA TUMAČENJE ULOGE DANKANA  – “ŽAO MI JE ŠTO NEKO OD MLAĐIH KOLEGA NIJE DOBIO OVU NAGRADU” REKAO JE POSLE PREDSTAVE BRANIMIR BRSTINA

Joneskov “Makbet” je savremena, univerzalna analiza svih ljudskih moći koji se međusobno uništavaju u neprestanoj borbi za vlast. Ta priča o borbi za vlast nikada se ne završava, jer nijedna vlast nije stabilna ni prosperitetna. Aktuelnost ovog komada leži upravo u toj ogoljenosti volje za moć, koja se jedina razaznaje u opštoj ideološkoj konfuziji. Levica se ne razlikuje od desnice, govor jednog političara se ne razlikuje od govora drugog. Menjaju se saveznici, menjaju se bračni i drugi partneri, svaki dil je moguć, na snazi je opšta travestija… Jonesko, na svoj način tragikomedije apsurda, tumači “Makbeta” kao opasnu hipertrofiju niskih političkih strasti, koje potpuno uguše razum i postaju svojevrsna giljotina razuma za sve.

Željko Hubač član žirija, uručio je “Zoranov brk” Branimiru Brstini za ulogu Dankana.

“Jako je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg Zorana. Žao mi je što neko od mlađih kolega nije dobio ovu nagradu”.

“Zaječarsko pozorište posebnju pažnju posvećuje vezi sa Ateljeom, koji je matično pozorište našeg Zorana Radmilovića”, rekao je Davor Marušić v.d. upravnika zaječarskog pozorišta i direktor festivala, prilikom uručivanja zahvalnice za učešće na festivalu.

Pre početka predstave, u okviru pratećeg programa održano je predstavljanje knjige “Mira Banjac – Ne daj se” (autorizovana biografija) o kojoj su govorili autor Tatjana Nježić i Aleksandar Milosavljević. Govornici su predstavili i najnoviji broj časopisa LUDUS.

Do kraja ovogodišnjeg festivala videćemo još dve predstave: “39 stepenika” Pozorišta Boško Buha iz Beograda, u zvaničnoj konkurenciji i “Frenki i Džoni” Narodnog pozorišta iz Beograda u čast nagrađenih poslednjeg dana, kada će biti saopštene i nagrade.

         


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *