Protest Udruženja građana “Za česme” EkOLOŠKIdinar za gradonačelnika Zaječara Velimira Ognjenovića (VIDEO)

Udruženje građana “Za česme” organizovalo je danas na Trgu oslobođenja protest sa performansom na kojem su građani mogli da dodele maketi gradonačelnika Zaječara Velimira Ognjenovića ekOLOŠKI dinar. Iz Udruženja “Za česme” pojasnili su okupljenima da je nakon prošlog skupa Ministarstvo rudarstva i energetike vanrednom kontrolom potvrdilo da  bunar hotela Srbija Tis kroz spojene vodonosne horizonte trajno zagađuje arteske vode kojima se snabdevaju arteske česme.

Međutim, grad Zaječar nije reagovao na zahtev Zaječaraca da utvrde razmere zagađenja i da na osnovu Odluke o zaštiti arteskih česama kazne vlasnike hotela “Srbija Tis”. Umesto toga kaznu je dobilo Udruženje “Za česme” zbog lepljenja plakata kojima su informisali ljude o zagađenju. Prema tvrdnjama članova Udruženja iznetim na današnjem skupu, gradonačelnik Zaječara učestvuje u prikrivanju istine o zagađenju a gradska uprava zamajava javnost nepotpunim podacima i umesto činjenica se krije iza mišljenja o zagađenju vode. Takođe, iz Gradske uprave su poručili da nemaju para za sprovođenje odluke o zaštiti česama. Na ovo su iz Udruženja “Za česme” odgovorili performansom ekOLOŠKI dinar. 

Na skupu je Udruženje “Za česme” iznelo svoje zahteve:

1. Da se arteska bušotina hotela zatvori na propisan način i da bude omogućeno stručnjaku Udruženja “Za česme”, Nikoli Šarčeviću da lično prisustvuje procesu zatvaranja 

2. Da se utvrde tačne razmere zagađenja i procesuiraju odgovorni

3. Da gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović podnese ostavku 

Predsednik Udruženja Pogarčić izneo je još jedan zahtev a to je da se javnost u Zaječaru informiše o namerama države da izgradi azilantski centar u Gamzigradskoj banji. 

Iz Udruženja “Za česme” kažu da je osim skretanja pažnje  javnosti na zagađenje arteskih česama i na pretvaranje Gamzigradske banje u azilanstki centar, cilj ovog skupa bio i da se ukaže na očiglednu pljačku ekološkog fonda grada što je personalizovano u liku gradonačelnika Velimira Ognjenovića.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *