„Za česme“ najavljuju novi protestni skup za subotu 3. decembar, u centru Zaječara (VIDEO)

Nakon protestnog skupa koje je organizovalo Udruženje „Za česme“ pre mesec dana u Zaječaru, na kome su članovi udruženja obavestili građane da se zaječarske  javne česme zagađuje preko sistema grejanja Hotela „Srbija-Tis“, narednog vikenda, u subotu, 3. decembra u 12 sati na Trgu oslobođenja sledi novi protest. 

Predsednik udruženja, Boban Pogarčić kaže da su građani Zaječara prethodnim protestom naterali nadležno Ministarstvo rudarstva i energetika da posle godinu dana ignorisanja problema pošalje vanrednu kontrolu koja je utvrdila da je sporni bunar nestručno urađen i da je spojio površinske i dubinske vodonosne horizonte, baš kao što smo mi iz Udruženja „Za česme“ i tvrdili. Na taj način je nedvosmisleno dokazano da se preko bunara zagađuju arteske vode. Prema rečima Pogarčića, nije izostala ni reakcija Gradske uprave Zaječar koja je naložila inspekcijskim službama  da udruženju „ Za česme“ napišu kaznu zbog lepljenja plakata na kojima smo obavestili javnost o zagađenju. Sa druge strane, Gradska uprava nije ništa preduzela da se sankcionušu vlasnici hotela u skladu sa Odlukom o zaštiti česama koju je Grad krajem prošle godine usvojio. Na ovaj način gradonačelnik Zaječara i Gradska uprava nam jasno stavljaju do znanja da ih ne interesuje zaštita arteskih česama, najvećeg prirodnog dobra našeg garad, već da brinu o privatnim interesima vlasnika hotela. 

Takođe, iz Gradske uprave je stiglo saopštenje u kome stoji da je nakon vanredne kontrole arteskih česama, voda na svim česmama, osim na jednoj ispravna za piće. Istog dana, republički sanitarni inspektor je na osnovu istog merenja rekao da voda na deset česama nije za piće. 

Zbog toga Udruženje „Za česme“ apeluje na Gradsku upavu Zaječar da javnost tačno informiše o kvalitetu vode na gradskim česmama, kao i da hitno, bez odlaganja započne sa utvrđivanjem razmera zagađenja, pošto je uzrok već poznat.

Na kraju, Pogarčić kaže da se protiv udruženja vodi prljava kampanja čiji je jedini cilj diskreditacija činjenica do kojih smo došli i guranje pod tepih još jednog ogromnog problema koji je nastao nečinjenjem garniture na vlasti. To naravno nećemo dozvoliti, a šta ćemo konkretno preduzeti, ljudima ćemo saopštiti u subotu, na gradskom trgu.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *