Mira Adanja-Polak: Ekskluzivno “Poverenje Pantera”

U nedelju na RTS 2, od 15,30 možete pogledati emisiju Ekskluzivno Mire Adanje Polak u kojoj su gosti autori emisije o “Pink Panterima” Dušan Vojvodić i Milina Trišić.

 

Kada je nedavno u Španiji opljačkana juvelirnica, grupa pljačkaša iz Srbije, koju je uhapsila srpska policija u saradnji sa kolegama iz Evrope, identifikovana je kao “Pink Panteri”. 

To me je podsetilo na jedinstvenu emisiju o “Pink Panterima” RTS-a, koja pretstavlja svetsku ekskluzivu. “Pink panteri” su od 1999. do 2015. imali 380 oružanih pljački, a vrednost ukradenih dragulja bila je 334 miliona evra. Ono što je uvek fasciniralo svet je to da su sve pljačke uvek izvršavane za manje od 60 sekundi. Autore ove emisije, Dušana Vojvodića i Milinu Trišić, nikada niko nije pitao kako su uspeli da zadobiju poverenje jednog od “Pantera” i da snime emisiju, objašnjava Mira Adanja-Polak. 

“Pink Pantera” ima više stotina, svi su sa prostora bivše Jugoslavije, uglavnom iz Srbije i Crne Gore. Autori emisije su jedini i prvi u svetu govorili o detaljima svojih akcija u realizaciji emisije. U razgovoru sa njima, Mira Adanja-Polak saznaje kako su uspeli da jednog od “Pantera” nagovore da priča pred kamerama. Pitala ih je i o načinima snimanja ove svetske ekskluzive koju su u svetu pokušale da kopiraju mnoge televizije.

Moje kolege mi pričaju da pljačkaši gotovo nikada ne znaju ko su im poslodavci, jer se sve organizuje tako da oni kontaktiraju samo sa svojim zemljacima koji ih pripremaju za pljačku i posle završenog posla im isplate dogovorenu sumu, često desetostruko manju od vrednosti plena. Tako se ispostavlja da su “Pink Panteri” zapravo samo izvršioci naručenih krađa koji, motivisani željom da pobegnu od siromaštva, biraju romantičnu ponudu da žive kao u filmu. Međutim, autori kažu da taj film uglavnom nema “hepi end”, priča ova TV autorka. 

U emisiji su prikazani snimci sigurnosnih kamera koje su zabeležile najčuvenije pljačke “Pink pantera”. Takođe, pojedine pljačke su igrano rekonstruisali autori u njihovom filmu, a Mira Adanja-Polak je razgovarala i sa osobom iz policije koja sarađuje sa policijama u svetu oko hvatanja “Pink Pantera”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.