Nedoumice nadležnih u vezi ispravnosti vode na zaječarskim česmama (VIDEO)

Nakon jučerašnjeg saopštenja JKP “Vodovod” u Zaječaru o rezultatima analize vode sa 29 arteskih česama u Zaječaru, u kome se navodi stručno mišljenje ZZJZ “Timok” iz Zaječara da su svi uzorci mikrobiološki ispravni, ali je samo na 13 česama voda fizičko-hemijski ispravna, dok na 10 nije u skladu sa važećim Zakonom o vodama i Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti voda. Takođe na pojedinim česmama povećana je PH vrednost.

Ovim povodom, saopštenje je medijima poslala i Gradska uprava Zaječar u kome kao i u saopštenju JKP “Vodovoda” navode da su svi uzorci vode sa česama zdravstveno ispravni. Tako su rezultati merenja nesporni, ali njihovo tumačenje je konfuzno i nejasno pa zbog toga ovom prilikom ukazujemo na nesporne činjenice:

1. Rezultati fizičko-hemijskog ispitivanja su ispravni kod 13 arteskih česama.

2. Rezultati fizičko-hemijskog ispitivanja na 10 česama nisu usklađeni sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode zbog povećanih vrednosti boje, gvožđa i mutnoće. 

3. Prema izjavi šefa odseka za sanitarni nadzor u Zaječaru Bistrice Mihailović Petrović, na 10 česama će biti istaknut natpis da se voda ne preporučuje za piće i kuvanje.

4. Prema saopštenju JKP “Vodovoda” ovakav natpis biće istaknut samo na jednoj česmi.

5. Rezultati fizičko-hemijskog ispitivanja na četiri česme imaju povećanu PH vrednost.

6. Prema zaključku Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru, vode sa arteskih česama na osnovu ispitivanih parametara mogu se koristiti za piće, ali uz dopunu širom analizom kako bi stručnjaci Zavoda bili sigurni u njenu zdravstvenu ispravnost.

7. Prema ispitivanju Udruženja “Za česme” parametri fizičko-hemijskog ispitavanja na više česama su trajno poremećeni od izgradnje arteskog bunara Hotela “Srbija Tis”.

Poslednja analiza svakako ukazuje na potrebu da se utvrde tačni uzroci poremećenih vrednosti voda sa zaječarskih česama. Podsećamo da su novinari Za medije juče pokušali da o ovoj temi razgovaraju sa gradonačelnikom Zaječara Velimirom Ognjenovićem, ali je on to ponovo odbio.

Ovaj prilog sufinansiran je sredstvima Grada Zaječara a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *