Emisija Kompas: Kako je došlo do finansijskog kolapsa Zaječara? (VIDEO)

Krajem 2015. godine, građani Zaječara obavešteni su od strane gradskog rukovodstva da je situacija u gradu alarmantna jer dugovanja znatno premašuju okvire projektovanog budžeta i da iznose milijardu i 75 miliona dinara. Dakle, Zaječar se našao pred bankrotom, javna preduzeća bila su blokirana, a radnicima su plate kasnile po nekoliko meseci.

Krajem decembra biće predložen novi budžet, odbornici će glasati za njegovo usvajanje ,gradonačelnik je nedavno izjavio da će ovog puta budžet biti realan i restriktivan a da u njegovom projektovanju učestvuju stručni ljudi. Međutim, i 2013. i 2014. i 2015. godine  građjani su slušali slične  priče, a došli smo do toga da smo grad na ivici opstanka i u tome se makar svi slažu.  

U emisiji Kompas pokušali smo da dođemo do odgovora kako je došlo do finansijskog kolapsa i koje su mere spašavanja,  a gosti su nam bili  Ivan Joković, šef odborničke grupe „ Zajedno za Zaječar“ i nekadašnji predsednik Skupštine grada Zaječara i Branislav Stojanović, ekonomista, čovek sa iskustvom od dvadeset i više godina u poslovima privrede. 

U emisjiu smo zvali i gradonačelnika Zaječara Velimira Ognjenovića kao direktnog izvršioca budžeta, ali on se opravdao da ima unapred zakazane obaveze iako smo mu poziv poslali nekoliko dana ranije. 

 

Ova emisija je sufinansirana iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *